BiH
0

Radmanović: Stranci da budu savjetodavci BiH, a ne da nameću svoju volju

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović ocijenio je danas neophodnim da međunarodni faktori budu savjetodavci Bosni i Hercegovini, a ne da nameću svoju volju te ponovio da visoki predstavnik konačno treba da ode iz BiH.

Radmanović je na press-konferenciji u Banjoj Luci istakao da su mir i ravnopravnost uslov opstanka i daljeg napretka BiH, Evrope i čitavog svijeta.

Dvadeset godina nakon Dejtonskog sporazuma koji je ponudio ravnopravnost, umjesto da se pitamo koliko smo napredovali, pokušava se, navodi on, doći do revizije tog sporazuma, a nosioci tih aktivnosti su ljudi van BiH, oni koji su neovlašteno mijenjali "Dejton".

"Revizije međunarodnh ugovora su uvijek donijele zlo", kazao je Radmanović i pozvao da se dosljedno provodi Dejtonski sporazum, te iskoriste sve njegove mogućnosti i osigura ravnopravnost svih u BiH, što je važno za opstanak i dalji napredak.

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, smatra da nažalost, nema mnogo priče o tom danu ni u EU ni u BiH, ali ukazuje da se mora prevazići govor mržnje kako bi se moglo krenuti naprijed.

Radmanović je izrazio žaljenje što su posljednji događaji u Evropi pokazali podizanje žice, zatvoren prostor, te razne fobije, što ruši ravnopravnost svih ljudi, za što se Evropa zalagala.

Ravnopravnost je, dodaje, važna i za region, jer kršenje međunarodnih ugovora remeti dobre odnose, ističući da tu misli na zahtjev podržan od nekih međunarodnih sila da Kosovo dobije članstvo u UNESCO-u.

Osvrćući se na izbore u Hrvatskoj, nada se da će oni biti doprinos demokratiji.

Pobijedit će, smatra Radmanović, oni koje izaberu građani Hrvatske, ali se nada da će značiti i ravnopravnost jezika i pisma, kada je u pitanju srpska manjina.

Nada se da će saradnja biti nastavljena bez obzira ko bude pobjednik na izborima, ocjenjujući da je ona neophodna.

Kada je u pitanju nedavni sastanak u Bijeljini zvaničnika RS i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Radmanović je pozdravio smireni ton koji se zagovara u razgovorima, sugerišući da se tako i nastavi.