BiH
38

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH: Radmanović se usprotivio smjeni konzula Pećanca

Klix.ba
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine član Predsjedništva Bakir Izetbegović zatražio je opoziv generalnog konzula naše zemlje u Čikagu Branka Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara u Čikagu.

Za opoziv konzula Pećanca glasao je Predsjedavajući Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali se zahtjevu usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović, javlja BHRT.

Predsjedništvo će o ovome ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta saglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Potsjećamo da je Pećanac, kao generalni konzul BiH, prisustvovao proslavi Dana RS-a u Čikagu, iako to nije zvanični praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu BH vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Problematične su i poruke Pećanca koje je izrekao.

"Ja vidim ovdje Vas, neke koje poznajem i svoje ratne prijatelje i saborce koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi čini čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom, Republiku Srpsku", rekao je na svečanosti u Čikagu bh. konzul Branko Pećanac.