BiH
0

Radmanović razgovarao s članovima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović primio je danas delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u kojoj, pored domaćih poslenika kulture, djeluju i strani eksperti iz Kraljevine Švedske, Republike Turske i drugih zemalja, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Razgovarano je o realizaciji brojnih projekta na obnovi spomeničkog blaga i zaštiti, ratom i ljudskom nebrigom, oštećenog i ugroženog nasljeđa u skladu sa programom rada Komisije u proteklom petogodišnjem mandatnom periodu, a prema Konvenciji o svjetskoj baštini.

Predsjedavajući Radmanović je rekao da će Predsjedništvo uskoro razmatrati izvještaj o radu Komisije, kao i predloženi Pravilnik o kadrovskoj popunjenosti.

Članovi Komisije su informisali predsjedavajućeg da Bosna i Hercegovina sada ima konzistentnu i profilisanu politiku u obnovi spomenika za razliku od ranijeg perioda kada je na djelu bila opstrukcija a pokušaju obnove uništenog nasljeđa.

Na kraju susreta Radmanović je zahvalio za predan rad svih članova Komisije, posebno stranih eksperata i izrazio uvjerenje da će Švedska i Turska, kao i druge zemlje i dalje pružati pomoć i podršku u procesu realizacije projekata zaštite cjelokupnog kulturno-istorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine, saopćeno je.