Uputio pismo
0

Radmanović: Državni budžet ne može u Službeni glasnik BiH

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je danas pismo predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda PSBiH u kojem iznosi svoj stav o činjenici 'da Predsjedništvo BiH nije usaglasilo zajednički stav o Zaključcima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi s procesom usvajanja Zakona o budžetu institucija BiH od 30. januara 2012.".

U saopćenju Kabineta Nebojše Radmanovića se kaže: "Na 18. hitnoj sjednici 24. januara 2012., Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2011., na nivou ostvarenja u 2011.

Predsjedništvo BiH nije moglo da sačini akt "Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH" kako je to rečeno zaključkom broj 2. Predstavničkog doma PSBiH, broj: 01/1-50-1-15-17/11, od 30. decembra 2011. i zaključkom broj 2. Doma naroda PSBiH, broj: 02-50-6-16-10/11, od 31. decembra 2011., jer je u skladu sa članom V.3.f. Ustava BiH Predsjedništvo BiH nadležno za "predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini na preporuku Ministarskog savjeta".

Takođe, u skladu sa članom 10. stav 3. Zakona o finansiranju institucija BiH Predsjedništvo BiH je dužno da u skladu sa svojim Poslovnikom, podnese za narednu godinu Prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Parlamentarnoj skupštini.

Zaključkom broj 2. sa 18. hitne sjednice, Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da "bez odgađanja formalno sačini akt opisan u tački 1.", odnosno Prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011., na nivou ostvarenja u 2011.

Akt Ministarstva finansija i trezora BiH, broj: 05-02-1-725-2/12, od 24. januara 2012. je radni materijal nacrta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, koji nikada nije prošao procedure usvajanja u Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH, u skladu s Ustavom i zakonima BiH te smatram da isti ne može biti objavljen u "Službenom glasniku BiH" kao Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, navodi se u saopćenju Radmanovićevog Kabineta.