BiH
0

Radionica MRV BiH: Važnost poštivanja žrtve bez obzira na njeno ime i prezime

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Evropska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH - Doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti, naziv je programa koji je počeo danas u Sarajevu, a već drugu godinu ga organizira Međureligijsko vijeće (MRV BiH) u suradnji s Renovabisom i Maximillian Kolbe Fondacijom.

Stručna savjetnica MRV BiH Božana Ivelić-Katava kazala je novinarima da je namjera skupa sudionicima iz BiH i država Evropske unije dati uvid i pristup razumijevanju bh. povijesti koja je u određenim periodima bila obilježena stradanjem, ali i poslati poruku da je potrebno razvijati poštivanje žrtve bez obzira na njeno ime i prezime.

"Često se dešava da pojedini narodi pamte samo svoje žrtve i samo stradanje svog naroda, zaboravljaju ili ne smatraju toliko bitnim da se sjećaju stradanja drugih. Meni osobno, a i sudionicima ovog skupa bitno je da se prisjetimo i odamo poštovanje, bez obzira na ime i prezime žrtve", kaže ona.

Prema njenim riječima, partneri tog programa iz država EU žele naglasiti da BiH nije sama u procesu stradanja, niti je kriva za cijelu situaciju.

"Dio je evropske zajednice i samim tim ti problemi se trebaju rješavati u evropskim okvirima", kaže ona.

U dijelu programa koji se održava u Sarajevu radit će se na informiranju sudionika o sadržaju i pripremi za aktivnosti koje će uslijediti na terenu od 8. do 10. septembra.

"Imamo 25 sudionika koje treba pripremiti prije nego odu na teren, jer su to sve mlađe osobe. Posjetit ćemo mjesto stradanja Bošnjaka (Tomašica kod Prijedora), Jevreja (Gradina Donja), Hrvata (Uzdol kod Prozora), te Srba (Prebilovci kod Čapljine)", istaknula je.

Planirano je da sudionici o svim tim mjestima slušaju uvodna predavanja, a na terenu razgovaraju sa preživjelim svjedocima ili njihovim potomcima. Završni dio radionice bit će održan u Sarajevu, gdje će sudionici 11. septembra sumirati utiske.