BiH
1

Radio Bosne i Hercegovine obilježava 70. godišnjicu

Klix.ba
Povodom sedamdesete godišnjice, Radio Bosne i Hercegovine proglasio je Godinu radija od 10. aprila 2014. do 10. aprila 2015.

Urednički kolegiji Radija Bosne i Hercegovine danas je donio Odluku kojom se period od 10. aprila 2014. do 10. april 2015. proglašava godinom radija, u znak obilježavanja sedamdesete godišnjice početka Radio Sarajeva, danas Radija Bosne i Hercegovine.

Najznačajniji datum u historiji BH medija je dan kada je "progovorio radio", čime je započeo razvoj elektronskih mediji i razvoj Javnog servisa u BiH.

Prve riječi Radio je "izgovorio“ preko male radiostanice marke BIGA, koju je Valterova grupa sarajevskih ilegalaca oduzela od okupacionih vlasti NDH. Samo četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva, 06. aprila 1945. Đorđe Lukić Cigo je montirao BIGU u Njegoševoj ulici broj 8, i Radio Sarajevo je započeo emitovanje programa 10. aprila 1945. tačno u 16 sati.

Sedamdeset godina najstarijeg elektronskog medija u Bosni i Hercegovini bit će obilježeno bogatim istorijskim i savremenim sadržajima. U "godini radija" čut ćemo najznačajnije momente emitovane tokom 70 godina, a bit će otvoren i novi programski prostor za emisije sa argumentima i debatama o budućnosti zemlje.

Institucija javnog servisa na nivou BiH danas je u dubokoj krizi što može dovesti u pitanje i njen opstanak.

‘’Naš cilj je da obilježavanjem 70 godina radija reafirmišemo ulogu i značaj javnog servisa, kao jednog od četiri najvažnija stuba svake zemlje. Javni servis mora građanima obezbijediti najkvalitetniji, ekonomski i politički nezavisan program”, reako je Milan Trivić, direktor BHR1.

Urednicima i novinarima 70 godina historije nameće odgovornost i obavezu da se, u interesu svojih slušalaca, bore za jačanje i razvoj institucije javnog servisa.

BHR
Vezani članci