BiH
0

Radić i ostali: Svjedočenje iza zatvorenih vrata

BIRN Justice Report
Bez dodatnih obrazloženja, javnost još jednom nije mogla prisustvovati suđenju Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za osnivanje i rukovođenje logorom Vojno kod Mostara, gdje su Bošnjaci prisilno zatvarani i zlostavljani.

Tužilaštvo je pozvalo zaštićenu svjedokinju D, za koju je tražilo i dodatne mjere zaštite - da javnost ne bude prisutna tokom njenog svjedočenja.

Razloge za dodatne mjere zaštite tužilac Jude Romano je naveo u pismenom zahtjevu koji je dostavio Sudu, a detalje nije obrazožio dok je javnost bila prisutna u sudnici.

Sve što je Romano rekao na otvorenom dijelu sjednice je da je zaštićena svjedokinja D "u istoj situaciji" kao i prethodni svjedoci A, C i E.

Svjedoci A, C i E također su imali dodatne mjere zaštite, te su bili saslušani iza zatvorenih vrata. U slučaju svjedoka C i E, javnost je obaviještena da su žrtve seksualnog zlostavljanja i da je potrebno "zaštititi njihov intimni život i lične podatke", dok je obrazloženje za svjedoka A izostalo.

Optuženi Marko Radić i Dragan Šunjić, koji od 10. septembra štrajkuju glađu zahtijevajući primjenu Krivičnog zakona SFRJ, nisu prisustvovali ni ovom ročištu. Njihovi branioci su tražili odgađanje ročišta tvrdeći kako nisu sposobni da prate suđenje, što je Sudsko vijeće odbilo jer su se "sami doveli u takvo stanje".

Prema rasporedu Suda BiH, suđenje bi se trebalo nastaviti 8. oktobra 2007. godine.