BiH
204

Racionalizacija u KS predviđa zatvaranje škola i ukidanje radnih mjesta, učenici se ne spominju

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Roditelji sedam osnovnih škola s područja općina Centar i Stari Grad koje su mjerama racionalizacije prve na "udaru" kazali su da neće odustati od borbe za kvalitetno obrazovanje svoje djece. Te škole bi se, kako kažu zbog manjka djece, trebale pretvoriti u područne ili promijeniti namjenu, što znači da bi djeca od 5. do 9. razreda morala pješačiti i putovati do centralnih škola.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Roditelji ističu kako iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS nisu dobili nikakvu povratnu informaciju, a dokument prema kojem je predviđen program racionalizacije pronašli su na web stranici ove institucije.

"Jučer smo na sjednici Skupštine KS imali priliku čuti snažne izjave o reformi obrazovanja u koje se mora krenuti hrabro i odlučno. Nažalost, iz tih krugova ništa konkretno nije izašlo osim dokumenta koji ne govori o obrazovno-odgojnom procesu već o novcu. Obrazovanje i učenici su u njemu tretiraju kao teret na budžetu", rekla je Svjetlana Nedimović iz OŠ Silvija Strahimir Kranjčević koja se nalazi na Mejtašu.

Nepotpun plan racionalizacije

Roditelji ovih škola su organizirali neformalnu inicijativu "Ne damo sarajevske škole" kao i potpisivanje peticije "Spasimo sarajevske škole" koju je potpisalo preko 3.000 ljudi. Traže da se u reformu uključi stručna javnost, roditelji i djeca.

"Reforma obrazovanja trebala bi predviđati podizanje kvaliteta obrazovanja i nivo kompetentnosti samih nastavnika i ide se ka smanjenju broja učenika, a ne povećanju broja učenika i smanjivanja budžeta", rekla je Alma Hadžić iz OŠ "Saburina".

Roditelji su istakli da podržavaju mjere racionalizacije, ali da se prije svega moraju uraditi studije za svaku školu pojedinačno, te uključiti u to stručne ljude, a nikako zaobići roditelje.

"Sve škole koje imaju manje od 18 odjeljenja bile bi pretvorene u područne, što znači da bi u njih išla djeca od 1. do 4. razreda, a djeca od 5. do 9. bi išla u druge udaljene škole. To bi dovelo do velikih problema jer je riječ o školama na rubnim područjima gdje su neuređene pješačke staze, a o gradskom saobraćaju da ne govorimo. Poseban je i socio-ekonomski aspekt porodice, da li će oni moći voziti svoje dijete u školu i da li će imati novca za prevoz", rekla je Lejla Čopelj iz OŠ "Hasan Kikić".

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Istakli su i da plan racionalizacije nigdje ne spominje segment djece s poteškoćama u razvoju i sličnih kategorija niti kako bi se riješilo pitanje njihovog obrazovanja i nkluzije.

Mjerama programa racionalizacije predviđeno je, između ostalog:

  • Ukidanje matičnih i pretvaranje u piodruične svih škola koje imaju mali broj učenika. Izvršiti spajanje svih osnovnih škola koje ne ispunjavaju uslove utvrđene standardom (minimum 18 odjeljenja). Na taj način se smanjuje administracija i dva menadžmenta spajaju u jedan.
  • Zabrana formiranja odjeljenja sa brojem učenika ispod optimuma predviđenog pedagoškim standardima i normativima bez saglasnosti resornog ministrastva

  • Ukinuti zapošljavanje noćnog čuvara jer sve škole imaju videonadzor, kao i šefove računovodstva, a angažovati agenciju

  • Pokrenuti postupak penzionisanja uposlenika koji po sili zakona ispunjavaju uvjete za penzionisanje...

Također, zabranjeno je plaćanje prekovremenog rada, isplata naknada za posebne rezultate rada i stimulacije, te nema naknade za jubilarne nagrade. Dokument se bazira na novčanim uštedama na energentima, uposlenicima, naknadama i sl, a nigdje se ne spominje kako će izgledati odjeljenja, nastava, te plan i program obrazovanja.

Privatne škole za bogataše?

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Roditelji su istakli kako se se sve vrijeme provlači rečenica da je smanjen broj djece, no, oni se pitaju za koga se grade luksuzne zgrade u njihovim naseljima.

"Gdje će njihova djeca ići u školu? Kažu da su špekulacije, ali sudeći prema ranijim dešavanjima, pojedine škole će zatvoriti i pretvoriti ih u privatne kako bi njihova djeca išla u njih. To se zove socijalni inžinjering", rekli su roditelji.

Ne zna se da li je ovaj plan racionalizacije stopiran niti kada se treba početi provoditi. Roditelji škola "Saburina", "Hasan Kikić", "Hasan Kaimija", "Silvije Strahimir Kranjčević", "Vladislav Skarić", "Šejh Muhamed Hadžijamaković" i "Vrhbosna" pozvali su Vijeća roditelja svih škola da se priključe ovoj borbi za djecu i budućnost ove zemlje.