BiH
86

Putuj Evropo: BiH zbog SSP-a na pragu nove političke krize

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH će na današnjoj sjednici između ostalog razmatrati i trenutnu situaciju o prihvatanju adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali sudeći prema jučerašnjoj odluci, vladajuće strukture Republike Srpske (RS) i prethodnim najavama člana Predsjedništva Mladena Ivanića, SSP neće biti prihvaćen.

Korak naprijed, stagnacija, pa dva koraka nazad. Tako bi se u najkraćem mogla opisati trenutna politička situacija u našoj zemlji. Nakon što je mjesecima problem predstavljalo neusvajanje jedinstvene metodologije o popisu stanovništva, što je bila jedna od kočnica na putu ka Evropskoj uniji (EU), sada je na pragu novi politički problem.

Mjesecima su trajali pregovori naše zemlje sa Evropskom komisijom o adaptaciji SSP-a. Tako su nedavno dogovorene sporne odredbe adaptacije o izvoznim, odnosno uvoznim kvotama poljoprivrednih proizvoda između naše zemlje i EU, ali se pojavio novi problem.

Vlasti RS-a na jučerašnjoj sjednici s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača manjeg bh. entiteta usaglasili su stav da RS ne može prihvatiti dogovorene odredbe SSP-a.

Ranije je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao da na sjednici Predsjedništva neće podržati sporazum o SSP-u, ako ga ne prihvati Vlada RS-a. Ukoliko Ivanić postupi prema ranijim najavama to znači da do daljnjeg nećemo imati konsenzus o SSP-u, koji je jedan od ključnih uslova prihvatanja aplikacije BiH za članstvo u EU.

BiH je na pragu nove političke krize zbog koje bi mogao biti ugrožen njen evropski put. Naime, ako naša država do 13. jula ne bude imala usaglašen SSP, usvojen mehanizam koordinacije, rezultate popisa stanovništva, ali i dogovor o izborima u Mostaru, Evropska unija neće razmatrati aplikaciju BiH, zbog čega bismo ponovo mogli nazadovati u procesu EU integracija.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović ohrabrivali su javnost da rad Predsjedništva BiH nije blokiran, uprkos najavama Mladena Ivanića da neće podržati SSP. Današnja sjednica državnog vrha mogla bi biti ključna i predstavljati dan D za evropski put BiH u ovoj godini.

Ukoliko Slovačka, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, na dnevni red ne stavi razmatranje aplikacije BiH na sjednici 13. jula, BiH definitivno do jeseni ne može napraviti značajniji iskorak, što bi se moglo odraziti i na reforme.