BiH
0

Pusić i Hague sutra u Sarajevu o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima

Klix.ba
Vesna Pusić i William Hague (Foto: EPA)
Vesna Pusić i William Hague (Foto: EPA)
Prva potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova te zemlje Vesna Pusić dolazi u radnu posjetu Sarajevu u petak, 28. marta. Istog dana u Sarajevo će doći i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague.

Pusić i Hague će u glavni grad BiH doći kako bi prisustvovali konferenciji "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira".

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obavezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima predstavljena je na zasjedanju OS UN u septembru 2013. godine. Predstavio ju je ministar Hague, a Pusić je bila jedna od predvodnica ove inicijative koju je podržalo 115 država članica UN-a.

Na konferenciji će učestvovati i ministar branitelja Hrvatske Predrag Matić, koji je nedavno predstavio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, kojim se seksualno nasilje u ratu karakteriše kao ratni zločin za koji nema zastare.

Sa Hagueom i Pusićevom sastanke na marginama međunarodne konferencije održat će ministar Zlatko Lagumdžija, a Pusić će se sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, te s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, kao i šefom Delegacija i posebnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom.

Kako je najavljeno iz njenog kabineta, ministrica Pusić će sa svojim sagovornicima razgovarati o aktuelnom stanju u BiH te o hrvatskom prijedlogu za razgovor o novom pristupu evropskoj perspektivi BiH koji predviđa da dosadašnji preduvjeti za početak postaju dio ukupnog procesa pristupanja.