Topovima i mikrosolima
161

Pune ruke posla za sanitarne radnike: Cijelo ljeto će morati dezinficirati prostore

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Dok su mnogi ostali bez posla zbog pandemije koronavirusa, firme koje se bave dezinfekcijom prostora zapošljavele su nove radnike kako bi stigle odgovoriti na novi izazov - protivepidemijska dezinfekcija svih zatvorenih objekata.

U strahu od širenja koronavirusa, ali i restriktivnih mjera kriznih štabova, vlasnici svih zatvorenih objekata na području naše zemlje, od prodavnica, do trgovačkih centara, morali su proteklih mjeseci provoditi posebne dezinfekcije, što ih čeka i tokom cijele godine.

Pune ruke posla imali su i radnici sarajevske firme Sanacija 3D koja pruža usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

"Morali smo zaposliti nekoliko ljudi jer je bilo teško stizati obaviti sav posao. Pri tome su naši korisnici tražili da se dezinfekcije provode danas, nikako sutra. Morali smo se privikavati na te nove načine rada", govore nam iz Sanacije 3D.

Razlika između protivepidemijske dezinfekcije i one koja se provodi svake godine jeste u preparatima koji se koriste, ali i u načinima na koji se provode.

"Nakon protivepidemijske dezinfekcije prostor je siguran i gotovo bez virusa. Topovima i mikrosolima koji izbacuju mikrokapasulirane čestice vrši se permanentna dezinfekcija čak i do 24 sata. Preporuka Federalnog kriznog štaba jeste da se ta dezinfekcija radi svako 15 dana, što su građani itekako poštovali. Kao je zavladao strah od virusa, neke institucije i radnje su dezinficirale prostore na dnevnoj i sedmičnoj bazi", rekli su nam iz Sanacije 3D.

Očekuje se kako će uskoro započeti i protivepidemijska dezinfekcija trgovačkih centara s obzirom da se bliži i njihovo otvaranje. Ova dezinfekcija će se provoditi sve dok krizni štabovi ne izdaju druge preporuke.

"Posebne dezinfekcije morat će se raditi čitavo ljeto dok s početka jeseni ne vidimo hoće li biti drugog vala epidemije, a sve su pretpostavke da hoće u nekom obliku", poručuju iz Sanacije 3D.