Srebrenica
216

Psi raznose kosti iz partizanske spomen-kosturnice

Piše: N. Jamaković
Partizansku spomen-kosturnicu u centru Srebrenice svi su zaboravili. Lokalne vlasti dopustile su sebi luksuz da sada psi raznose kosti iz tog spomenika. Prolaz im je potpuno slobodan nakon što su vandali razbili stakleni ulaz.

Također, pošteđen nije ostao ni spomenik antifašizmu u Srebrenici, koji je išaran. Fotografije koje objavljujemo najbolje pokazuju koliko strašno izgleda skrnavljenje ovih objekata.

Odgovor smo potražili kod načelnika Općine Srebrenica Osmana Suljića. On nam je rekao da je zajedno s predstavnicima Udruženja antifašista 9. maja posjetio spomen-kosturnicu u Srebrenici te da je ona za njega bila u dobrom stanju.

"Ma kakav stakleni ulaz, tamo je sve u kamenu. Nisam primijetio ništa neuobičajeno. Ali, ako je tako kao što kažete, već u ponedjeljak ću se sastati s predstavnicima Udruženja antifašista i reći im da se to sanira, a Općina će izdvojiti novac", kazao je Suljić.

Na pitanje o išaranom spomeniku nam je odgovorio:

"Ne znam za to. Izgleda da je vijest i da bilo ko išara svoju kuću, za vas bi to bila vijest", ljutito je rekao Suljić.

Ovakav i ovakvi odgovori predstavnika izvršne vlasti najbolje kazuju da nas pojave poput ovih u našem društvu sve manje trebaju čuditi.