BiH
0

PSBiH odbio Prijedlog zakona o izbjeglicama, raseljenim osobama i povratnicima

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas izmjene i dopune Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji su predlagači poslanici Dušanka Majkić, Beriz Belkić i Niko Lozančić.

U izmijenjeni zakon ugrađeno je osam od predloženih 16 amandmana, a izmjene se, između ostalog, odnose na pojašnjavanje nejasnoća postojećeg zakona, a koje otežavaju rad Agencije, ali i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije. Naime, zakonom nije ništa rečeno o statusu Komisije ili izvorima finansiranja ovog tijela. Nejasne su i odredbe koje se odnose na mandat članova Komisije. Usvojenim amandmanima ove nejasnoće bit će otklonjene.

Odbijen je Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Zakon je, kako je navedeno u obrazloženju za donošenje, trebao urediti obim prava i rješavanja pitanja povratka i obnove imovine i infrastrukture u svrhu pomoći raseljenim osobama kao i institucije i procedure koje će omogućiti pristup pravu na obnovu i povratak, pravo na naknadu štete, kao način rješavanja stambenog pitanja, odnosno, pristupa pravu na dom i pravu na izbor drugog mjesta prebivališta.

Predstavnički dom produžio je za šest mjeseci rok za dostavu izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Produženje roka zatraženo jer je radna komisija predvidjela da entiteti i distrikt Brčko usvoje izmjene koje su kompatibilne s predloženim izmjenama zakona.

Usvojen je i zaključak o produžavanju roka, do slijedeće sjednice Doma, za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu, a čija je namjera usklađivanje bh. zakonodavstva iz ove oblasti s Bečkom konvencijom (1963) i Protokolom (1997).

Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH. Imenovana je ad hoc komisija za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH. U komisiji su Borjana Krišto, Darko Babalj, Mehmed Agović, Lejla Turčilo, Ivan Vukoja i Dragana Dardić.

Usvojeni su Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2012., Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1. januar 2012. - 31. decembar 2012., Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2012. te Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno kreditne agencije BiH za 2012.

Poslanici nisu prihvatili inicijativu poslanika Šemsudina Mehmedovića s 42. sjednice Predstavničkog doma, održane 14. februara 2013., a koja se odnosi na obavljanje rasprave u Domu o preprekama i šansama za ulaganje u BiH. Osporena je i Inicijativa poslanika Senada Šepića s 44. sjednice Predstavničkog doma, održane 14. marta 2013., a po kojoj Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Konferenciju ministara obrazovanja BiH da u roku od 60 dana izrade precizna uputstva o neophodnom materijalu za svaki školski predmet, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj će maksimalna težina školske torbe s priborom i opremom biti ograničena na 10 posto tjelesne težine djeteta.

Glasanjem po svim tačkama dnevnog reda završena je 47. sjednica Predstavničkog doma. Slijedeća sjednica planirana je za 23. maj.