Sarajevo
0

Prvi sastanak ključnih inicijativa JI Evrope iz pravosuđa i unutrašnjih poslova

FENA
Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organiziralo je danas u Sarajevu prvi dvodnevni sastanak šest regionalnih inicijativa i dvadeset međunarodnih organizacija aktivnih u pravosuđu i unutrašnjim poslovima u jugoistočnoj Evropi.

Riječ je o koordinacijskoj konferenciji koja treba da osigura forum za bolju usklađenost regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija koje rade na provedbi projekata iz pravosuđa i unutrašnjih poslova i doprinose reformi pravosuđa i tijela za provedbu zakona u regionu.

Glavni sekretar RCC-a Hido Biščević kazao je otvarajući ovaj skup da su pravosuđe i unutrašnji poslovi prioriteti rada RCC-a te da je u ovim oblastima neophodan stalan napredak radi osiguranja stabilnog i sigurnog okruženja u regionu jugoistočne Evrope.

-Činjenica je da područje unutrašnjih poslova i pravosuđa dodiruje samu srž društvenog zdravlja i da je to jedno od najpogođenijih područja u smislu posljedica koje su ostavili ratovi na ovim prostorima. To je jedno od prioritetnih područja za dodatno stvaranje socijalne sigurnosti i uređenog društva u ovom dijelu Evrope, naveo je Biščević.

Rekao je da je cilj ovog skupa da se identificiraju prioriteti rada pojedinih institucija i organizacija na ovom planu te kako da se institucionalno povežu sa Sekretarijatom RCC-a da bi Sarajevo postalo radni operativni centar za sve njihove akivnosti.

Učesnici će razgovarati i o tome u kojoj mjeri se ove institucije mogu više približiti institucijama i fondovima Evropske komisije i raditi na konkretnim projektima.

Biščević je potvrdio da će učesnici konferencije otvoriti i problem dvojnog državljanstva u pravosuđu, ocijenivši da je to problem koji izaziva i dnevnopolitičke posljedice. Ističe da svaka od zemalja u svom bržem približavanju EU mora usklađivati svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU.

Također, glavni sekretar RCC-a naglašava i potrebu unapređenja saradnje državnih tužilaštava u regionu.

Prvog dana sastanka predstavnici regionalnih inicijativa razgovarat će o trenutnom stanju u ovoj oblasti, koracima koje je neophodno poduzeti da bi se poboljšala regionalna saradnja i koordinacija, kao i o posebnim potrebama pojedinačnih inicijativa.

Drugi dan sastanka zamišljen je kao forum inicijativa i relevantnih međunarodnih organizacija čiji je cilj usklađivanje zajedničkih napora i osiguranje učinkovite koordinacije da bi se izbjeglo dupliranje i nepotrebno rasplinjavanje aktivnosti.

Regionalne inicijative iz pravosuđa i unutrašnjih poslova koje učestvuju na konferenciji su: Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Regionalna inicijativa za borbu protiv korupcije (RAI), Regionalni centar za borbu protiv prekograničnog kriminala Inicijative za suradnju zemalja jugoistične Evrope (SECI Centar), Sekretarijat Konvencije zemalja jugoistočne Evrope o policijskoj suradnji (Sekretarijat PCC-a), Savjetodavna grupa tužilaca zemalja jugoistočne Evrope (SEEPAG) i Udruženje šefova policije zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA).