BiH
5

"Prvi mart": Vučić koristi unutrašnja pitanja BiH za vlastitu promociju

Klix.ba
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Koalicija "Prvi mart" pozvala je lidere u Bosni i Hercegovini da se odupru miješanju Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja zemlje, na osnovu kojih gradi lični profil i promovira se kao lider i pomiritelj 'sukobljenih' strana u BiH.

"Aleksandar Vučić nije donosilac stabilnosti, već neko ko kreira krize, pa budući da ih je kreirao, dalje kontroliše i navodno rješava. Po istom principu na kojem je preoteo dženazu u Potočarima u vlastite PR svrhe, danas se promoviše kao neko ko smiruje nakane Milorada Dodika u vezi sa referendumom", kažu iz Koalicije "Prvi mart".

Koalicija "Prvi mart" smatra da su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić učinili taocima cijelu zemlju, gdje referendum danas jeste, a sutra nije, gdje je NSRS očigledno samo igračka u rukama predsjednika entiteta, koji kroz antidejtonske aktivnosti drži Bosnu i Hercegovinu u blokadi.

"U takvim okolnostima članovi Predsjedništva BiH trebaju ići u Beograd, ali samo ako kane zauzeti ozbiljan stav protiv miješanja Srbije u unutrašnje probleme Bosne i Hercegovine. Ratnohuškačka kampanja koja je orkestrirana iz Vučićevog kabineta preko medija koje kontroliše režim u Srbiji, počela je sa pričom oko Nasera Orića, nastavljena je sa kreiranjem nacionalne histerije u vezi sa incidentom na dženazi u Potočarima, a sada se kontrolisani haos treba smiriti, te izgleda da Vučić očekuje da mu se neko još i zahvali što je smirio doživljaj pobješnjelog Mileta, vođe propalog političkog projekta SNSD-a", stoji u saopćenju "Prvog marta".