BiH
0

Prvi eko-kamp realizirat će se od 17. do 23. juna

FENA
Prvi eko-kamp Federacije BiH pod motom "Rasti u prirodi! Uživaj u prirodi! Živi u skladu s prirodom!" realizirat će se od 17. do 23. juna na prostoru cijele Federacije.

Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg, čije je ministarstvo i idejni začetnik ovog projekta, kazao je danas u Mostaru kako će se kamp odvijati na četiri odabrane lokacije koje omogućavaju upoznavanje s biološkom raznolikošću eko sustava Federacije BiH. Lokacije su: Južni dio (Hercegovina), Središnji dio (Sarajevo), Sjeverni dio (Posavina) te Zapadni dio (Bihać).

Na spomenutim lokacijama učenici će se upoznati s prirodnim ljepotama koje nudi ti krajevi, kao i s povijesno-kulturnim naslijeđem. Održat će se edukativne radionice, te likovne i literarne sekcije. Također, 19. juna će se na svim lokacijama raditi na čišćenju i to izletišta Buna i mora i obale u Neumu, kanjona rijeke Rakitnice, obala rijeke Une i Save, a pod motom "Čisto, lijepo, zdravo-to je ono pravo!".

Po Hercegovim riječima, temeljna zadaća kampa je podizanje eko svijesti kod mladih. Naime, u eko kampu sudjeluje oko stotinjak učenika, a ciljevi eko kampa su stvoriti kod mladih pozitivan odnos prema okolišu, upozoriti na probleme okoliša i mogućnosti djelovanja s ciljem sprječavanja nastanka novih, radnim aktivnostima pokušati ispraviti štete počinjene u okolišu, te doprinijeti kvalitetnijoj zaštiti okoliša na lokalnoj razini.

Potporu ovom eko kampu dalo je federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti na taj način što je uspostavilo kontakte s oko 30 osnovnih i srednjih škola s područja Federacije i što je odabralo učenike, pojasnila je savjetnica za osnovno i srednje obrazovanje u spomenutom ministarstvu Nadija Bandić.

Sudionicima kampa će na kraju biti dodijeljeni certifikati, a osigurat će se i nagrade najboljim sudionica. Novčana sredstva za projekt osiguralo je federalno Ministarstvo okoliša i turizma.

Ukoliko ovaj projekt eko-kampa uspije i preraste u tradicionalno održavanje postoji mogućnost da projekt dobije međunarodni karakter tako što bi se ova priča proširila i na susjedne zemlje, kazao je ministar Herceg.