CPI
0

Prva online baza podataka javnih finansija i web-brojača javne potrošnje u BiH

FENA
Sveobuhvatni budžeti države Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona i Distrikta Brčko za period 2005.-2010. godina od sutra će biti lako dostupni bh. javnosti.

U Sarajevu će u utorak biti pokrenuta prva online baza podataka javnih finansija i web-brojača javne potrošnje u BiH, gdje će bh. javnost putem web stranice Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) www.cpi.ba prvi put na jednom mjestu imati pristup službenim informacijama o izvršenju budžeta u posljednjih pet godina. Pored toga, web brojač javne potrošnje omogućit će građanima uvid u to koliko se u Bosni i Hercegovini prosječno troši javnog novca u svakoj sekundi.

U sali poslovnog centra UNITIC prvu bazu podataka pokrenut će direktor USAID misije u BiH Allan Reed.

Iz CPI-a ističu da Bosna i Hercegovina godišnje na svim nivoima raspolaže budžetima od preko osam milijardi konvertibilnih maraka.

Iako se do svakog pojedinačnog budžeta teoretski može doći, ako imate vremena da podnesete zahtjev ili se pretplatite na jedan od Službenih listova, u praksi je zbog tolikih nivoa vlasti bilo vrlo teško, saopćeno je.

CPI je nevladina, neprofitna organizacija koja prikupljanjem, analizom i objavljivanjem podataka od interesa za građane te njihovom promocijom aktivno podržava izgradnju civilnog društva.

Fondacija CPI nastoji omogućiti da javni i verificirani podaci važni za građane BiH budu lako dostupni u kontekstu i na način koji može razumjeti građanin koji se profesionalno ne bavi javnom administracijom i javnim finansijama.