Plan Vijeća ministara BiH
0

Provođenje presude u "slučaju Sejdić i Finci" do oktobra

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH razmatralo je danas Prijedlog akcionog plana za izvršavanje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u "slučaju Sejdić i Finci protiv BiH" koji predviđa formiranje radne grupe koja će se baviti provođenjem ove presude.

Radnu grupu činit će sedam predstavnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - po jedan predstavnik svakog kluba - te po tri predstavnika Doma Naroda i Vijeća ministarta BiH.

Predsjedavajući VM BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je to ambiciozan akcioni plan kojim je predviđeno da presuda bude provedena do datuma raspisivanja oktobarskih opštih izbora kako bi moglo da bude promijenjeno i izborno zakonodavstvo.

"Potrebna je minimalna spremnost za realizaciju presude. Usvajanjem ovog akcionog plana bit će poslana poruka da postoji unutrašnji kredibilitet BiH i da ona može da se nosi sa provođenjem ovako složenih presuda kao što je ova", istakao je Špirić.

 	Ova radna grupa će do 15. marta održati konstitutivni sastanak i usvojiti poslovnik o radu, a do  29. marta treba pripremiti nacrt amandmana na Ustav BiH i dostaviti ga Vijeću ministara BiH, nakon čega bi ono 1. aprila razmotrilo i u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog amandmana.

	Do 15. aprila radna grupa, prema Akcionom planu, pripremit će nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji će biti usaglašen s predloženim amandmanima na Ustav BiH. 

Odmah nakon usvajanja amandmana na Ustav u Parlamentarnoj skupštini BiH radna grupa, odnosno Ministarstvo pravde BiH će nacrt zakona uputiti Vijeću ministara BiH na utvrđivanje, a potom bi bio upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.    
Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o načinu obavljanja kontrole prijenosa oružja i municije preko državne granice koju će provoditi policijski službenici Granične policije BiH i carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje prilikom kontrole državljana BiH i stranih državljana.                        

Donošenjem ovog pravilnika, koji su usaglasili predstavnici Ministarstva sigurnosti i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, vršit će se dodatna razrada Zakona o graničnoj kontroli u dijelu koji se odnosi na prenos oružja s ciljem njegovog efikasnijeg provođenja.

Špirić je istakao da je ovo jedna od tehničkih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.