Jezik i književnost
199

Provjerite svoje znanje iz maternjeg jezika na testu koji su polagali maturanti u Sarajevu

M.A.
Oko 3.700 učenika devetih razreda u sarajevskim osnovnim školama 19. i 20. juna polagali su eksternu maturu iz nekoliko nastavnih predmeta. Naime, oni su ispunjavali testove na čijoj izradi je učestvovao tim nastavnika i stručnih savjetnika koje je imenovala ministrica Zineta Bogunić.

Praksa je da učenici polažu eksternu maturu iz oblasti vezanih za matematiku, iz maternjeg jezika te jednog od stranih jezika.

Dakle, učenici u Kantonu Sarajevu radili su testove iz nastavnih predmeta Matematika, Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost te Engleski jezik ili Njemački jezik.

Tokom polaganja učenici su bili podijeljeni u nekoliko grupa kako bi se smanjila mogućnost za bilo kakve nepravilnosti, a nastavnici su radili na izradi posebnih radova za one učenike koji imaju problema sa učenjem.

Testovi iz nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost sastojali su se od nekoliko različitih tipova zadataka kao što su zadaci višestrukog izbora, zadaci dopunjavanja i zadaci povezivanja.

Na eksternoj maturi iz oblasti maternjeg jezika bila su podjednako zastupljena pitanja kako iz književnosti tako i iz jezika, tj. iz gramatike.

Zadaci vezani za gramatiku obuhvatili su sve tri lingvističke discipline koje se izučavaju u školskom sistemu, tj. fonologiju, morfologiju i sintaksu, dok je iz književnosti posebna pažnja posvećena analizi lektirskih djela koja su predviđena nastavnim planom i programom, kao i nekim teoretskim pitanjima.

Također, zanimljivo je istaći da je svoje mjesto u testovima našlo i nekoliko pitanja iz medijske kulture.