BiH
0

Provedeno istraživanje maloljetničke delikvencije u školama

FENA
Univerzitet u Sarajevu prezentirat će u maju rezultate istraživanja pod nazivom "Otkrivanje delikvencije mladih metodama samoprijavljivanja", koji će konkretnije odgovoriti na pitanja o uzrocima ove negativne pojave u društvu.

Kako su danas na pres-konferenciji najavili predstavnici Univerziteta, rezultati ovog projekta bit će predstavljeni na okruglom stolu 9. maja u Sarajevu, na koji su pozvani direktori škola i pedagozi, predstavnici policijskih i pravosudnih struktura te centara za socijalni rad.

Prije organiziranja ovog skupa predstavnici Sarajevskog univerziteta nisu htjeli govoriti konkretnije o rezultatima istraživanja, koje je protekle tri godine radio Fakultet kriminalističkih nauka.

Istraživanje je rađeno metodom samoprijavljivanja koja je trenutno jedna od najpouzdanijih naučnih metoda za otkrivanje takozvanih tamnih brojki kriminala. Provedeno je u 35 škola u 24 grada širom BiH.

Radilo se u saradnji s evropskim naučnim institucijama, a rezultati projekta bit će objavljeni i u okviru Evropskog kriminaloškog instituta.

-Dobili smo relevantne podatke o uzrocima maloljetničke delinkvencije, što će pomoći u suzbijanju ove problematike, kazao je dekan Fakulteta kriminalističkih nauka prof. dr. Ramo Masleša.

On je naveo da se projekt istovremeno provodio u 29 evropskih država, jer je maloljetnička delikvencija jedan od najozbiljnijih sigurnosnih problema u cijeloj Evropi. Ova vrsta kriminaliteta je u stalnom porastu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica kazao je da se ovim projektom želi na konkretan način skrenuti pažnja na problem maloljetničke delikvencije, koji postaje prepoznatljiv na cijelom evropskom prostoru.

On smatra da se na ovu negativnu tendenciju ne može gledati s improvizacijske distance, te da ne bi bilo primjereno davati površne definicije i na taj način doprinositi još većem nerazumijevanju ovog problema.

Stoga ovaj projekt ima za cilj preventivno djelovanje, a poseban akcent će biti stavljen na psihosocijalni kontekst i razvijanje svijesti mladih ljudi o prihvatanju stvarnih vrijednosti, rečeno je.