Tužilaštvo BiH
0

Protivor za osam uhapšenih u akciji "Tara II"

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osobe uhapšene u akciji "Tara II".

Radi se o sljedećim osobama:

  1. Miralem Mustafagić, sin Merseda, rođen 25.02.1977. godine, nastanjen u opštini Gradačac, državljanin BiH,

  2. Olga Popović, kćerka Karoline, rođena 30.01.1962. godine u Beogradu, stalno nastanjena u opštini Bogatić u Republici Srbiji, državljanka Republike Srbije,

  3. Darko Popović, sin Dušana, rođen 25.10.1980. godine u Beogradu, stalno nastanjen u opštini Bogatić u Republici Srbiji, državljanin Republike Srbije, koji prema operativnim podacima boravi u mjestu Međaši u opštini Bijeljina,

  4. Dževad Huseinbašić, sin Mehmeda, rođen 29.01.1983. godine, nastanjen u Gradačcu, državljanin BiH,

  5. Milorad Zoranović zvani “Pancir”, sin Radmile, rođen 23.07.1971. godine u Bosanskom Šamcu gdje je i nastanjen, državljanin BiH,

  1. Josip Vorgić, sin Perice, rođen 11.09.1981. godine u Bosanskom Šamcu, nastanjen u opštini Domaljevac - Šamac, državljanin BiH i Republike Hrvatske,

  2. Tomo Vorgić, sin Perice, rođen 06.10.1972. godine u Domaljevcu gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Republike Hrvatske i

  3. Damir Marošević, sin Ive, rođen 08.08.1978. godine u Doboju, a nastanjen u Domaljevcu, državljanin BiH i Republike Hrvatske.

Ove osobe su lišene slobode dana 15.07.2009. godine od strane službenika Granične policije BiH - Centralnog istražnog ureda Sarajevo, koji su i vodili konkretnu akciju uz asistenciju MUP-a TK i službenika GP - PGP Orašje.

Tužilaštvo BiH je još u martu 2009. godine započelo sa realizacijom međunarodne operativne akcije pod kodnim nazivom "Tara II“ koja je imala za cilj otkrivanje i procesuiranje osoba koje se bave organiziranim krijumčarenjem ljudi, prvenstveno albanskih državljana preko teritorije BiH u zemlje Zapadne Evrope. U ovoj međunarodnoj akciji su, osim Tužilaštva BiH, sudjelovale Granična policija BiH, kao i granične i policijske agencije susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Nakon provedenih specijalnih istražnih radnji potvrđen je osnov sumnje da su ove osobe počinila krivično djelo Organiziranog kriminala iz člana 250. stav 1. u vezi sa krivičnim djelom Krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH, dok je Miralem Mustafagić počinilo i krivično djelo Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ-a BiH.

Imajući u vidu da navedeni osumnjičeni ponavljaju izvršenje krivičnih djela i da se ovom djelatnošću bave kontinuirano u posljednjih nekoliko mjeseci, ukazuje se osnovanom sumnja da bi boravkom na slobodi ove osumnjičene osobe mogle ponoviti krivično djelo.

Postoje indicije da ima još osumnjičenih osoba koje je tek potrebno otkriti, pa je osnovana bojazan da bi ovi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike, a time i omesti istragu.

Također, činjenica da osumnjičeni Olga Popović i Darko Popović posjeduju državljanstvo Republike Srbije, a Tomo Vorgić, Josip Vorgić i Damir Marošević, osim državljanstva BiH posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, kao i činjenica da je za ova krivična djela zaprijećena kazna od najmanje tri godine zatvora, postoji osnovana bojazan da bi puštanjem na slobodu ovi osumnjičeni mogli otići u Republiku Hrvatsku, Republiku Srbiju ili neku drugu zemlju i tako postati nedostupni organima gonjenja države BiH.

Zbog svega navedenog, Tužilaštvo BiH smatra da su ispunjeni uvjeti iz čl. 132. st. 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH za dalje zadržavanje osumnjičenih u pritvoru i stoga predlaže da se protiv imenovanih, u smislu navedenih zakonskih propisa, odredi mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.