BiH
0

Protestni skup poljoprivrednika ispred zgrade Parlamenta FBiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH, zajedno s još nekoliko udruženja, organizovalo je danas pred zgradom Federalnog parlamenta protestni skup poljoprivrednika

Protest je organizovan u vrijeme kada Federalni parlament raspravlja o prijedlogu budžeta za 2008. godinu, a s ciljem da se zastupnici podsjete na njihove obaveze prema poljoprivredi i standardu građana.

UPBiH očekuje da se u budžet ugradi iznos za poljoprivredu koji je određen u Strategiji razvoja poljoprivrede prema kojoj za ovu granu u budžetu treba osigurati najmanje šest posto sredstava ili oko 100 miliona KM.

Potpredsjednik UPBiH Bešćo Alibegović izjavio je novinarima da je njihov zahtjev da ta izdvajanja za poljoprivredu budu minimalno 71 milion KM, što je više za oko 20 miliona KM nego što je predviđeno prijedlogom budžeta.

Poljoprivrednici još traže nadoknadu šteta izazvanih sušom te da se poveća otkupna cijena za mlijeko.

UPBiH danas namjerava blokirati zapadni ulaz u Sarajevo, te važnije granične prijelaze u saradnji s udruženjima građana za povrat stare devizne štednje, nezaposlenih, penzionera u BiH, autoprijevoznika, te Udruženja malih i srednjih poduzetnika u BiH.