BiH
6

Protestna šetnja radnika TTU-a u Tuzli: Dok se vodi politika o preduzeću radnici umiru

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Oko 100 radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla danas je protestnom šetnjom od kruga fabrike do tuzlanskog naselja Brčanska Malta odlučilo ukazati na težak položaj u kojem se nalaze.

Kako kažu, obećanja vlasti do danas nisu ispunjena, a radnici nekadašnjeg privrednog giganta trenutno su na rubu egzistencije.

Skandiranjem "Vratite nam fabriku!" radnici su prošli pored zgrade Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Begom Gutićem.

Obećanje radnicima da će uslijediti revitalizacija ovog preduzeća te da će ga preuzeti Elektroprivreda BiH, do danas nije ispunjeno.

Elaborat o opravdanosti ulaska TTU-a u vlasništvo Elektroprivrede BiH već je izrađen, a zvaničan stav o tome kada bi mogla uslijediti kupovina, nakon koje bi blizu 150 radnika bilo vraćeno na svoja radna mjesta, zasad nije poznat.

"U novembru 2015. godine predstavnici Kantonalne i Federalne vlade su izašli pred radnike i obećali da će u januaru ove godine početi raditi 150 radnika TTU-a, da će se uvezati radni staž te odlazak u penziju onima koji ne budu radno angažovani. Do danas ništa od toga nije ispunjeno. Ovdje se više ne zna ko od predstavnika vlasti laže. Dok oni vode politiku o TTU, radnici umiru", kazao je predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Naglašava da su radnici spremni i na radikalnije korake ukoliko se na adekvatan način ne riješe njihovi dugogodišnji problemi.

"Radnicima kasni i uplata iz Zavoda za zapošljavanje. Mi nemamo novca ni da kupimo brašna svojoj djeci. Bezizlazna situacija u kojoj se trenutno nalazimo tjera nas i na radikalnije korake, jer ovako više ne možemo. Sve smo pokušavali uraditi mirnim putem, međutim, oni nas samo varaju", naglasio je Terzić.

Inače, prije nekoliko dana objavljen je konkurs za prodaju TTU-a. Takozvani "zdravi" dio fabrike u stečaju procijenjen je na 17 miliona KM. Od ranije je poznato da bi se mogući kupac ovog preduzeća mogao pojaviti tek na trećem objavljenom konkursu, kada će cijena biti znatno manja.

"Na prvom i drugom raspisanom konkursu se neće niko javiti i to je svima jasno. Radnici prodaju neće dozvoliti sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Na drugačije ne pristajemo. Mi možemo biti nadglasani u ovoj situaciji, ali ćemo ako treba i leći ispred fabrike te je štititi svojim tijelima", navodi Terzić.

Protestnom šetnjom je na težak položaj u kojem se nalazi ukazala i Nisveta Mujagić koja je prije nekoliko mjeseci stekla uslove za odlazak u prijevremenu penziju. Međutim, kako kaže, neuvezivanje radnog staža napravilo je veliki problem u njenoj priči.

"U decembru prošle godine podnijela sam zahtjev za odlazak u penziju, međutim od mene se zahtijeva da mi poslodavac uveže 14 godina radnog staža. Ako u međuvremenu dođe do izmjene zakona, ja neću moći otiću u penziju, jer ću morati biti radno angažovana još dodatnih pet godina, što mi zdravstveno stanje ne dozvoljava", priča nam Mujagić koja trenutno živi od muževe penzije.

Refik Zahirović je u ovoj fabrici zaposlen od 1984. godine. Kako kaže, za sve godine radnog staža, ako se sabere, ukupno je dobio 60 plata.

"Mi smo konstantno radili, a promjene u upravi preduzeća su bile stalne, što je dovelo do neredovnog isplaćivanja plata. Nakon toliko godina rada nalazim se u situaciji da ne znam koji korak dalje da poduzmem", dodaje Zahirović.