Napadnuti više puta
531

Protesti uposlenika Doma zdravlja Saraj Polje: Stop nasilju nad zdravstvenim radnicima

Piše: M. N.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Uposlenici JU Dom zdravlja Saraj Polje danas su nakratko prekinuli rad i ukazali na sve češći problem napada na ljekare i medicinske radnike u zdravstvenim ustanovama.

Uposlenici su nakratko izašli ispred ustanove s transparentom na kojem piše "Stop nasilju na zdravstvene radnike".

Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja KS najavio je za srijedu, 4. aprila, kolektivni 10-minutni prekid rada u znak protesta zbog posljednjih napada. Podsjetimo, napadnuta je doktorica u Domu zdravlja Novi Grad u Dispanzeru za predškolsku djecu. Nervozni roditelji koji su čekali opravdanje za svoje dijete pravili su buku, a u čekaonici je bila gužva s obzirom na to da je dosta pacijenata oboljelih od gripe. Kada je doktorica izašla da smiri situaciju, majka koja je došla po opravdanje joj je zavrnula ruku u laktu, a otac je lupao po okolnim predmetima. Slučaj je prijavljen policiji.

Kako nam je rekao predsjednik ovog sindikata Izet Hočko, svi radnici u zdravstvu će biti pozvani da se priključe.

"Zabrinjavajuće je što nasilje prema ljekarima i medicinskom osoblju sve više uzima maha. Najčešće su to verbalni napadi, ali sve više je i fizičkih nasrtaja. Mi kao sindikat smo zatražili sastanak s menadžmentom da pronađemo rješenje, ali ono je privremeno te smo zbog toga uputili Parlamentu FBiH zahtjev da se usvoji zakon po kojem će napadi na zdravstvene radnike biti tretirani kao krivično djelo", rekao nam je Hočko.

Istakao je kako u domovima zdravlja nema radnika osiguranja pa su samim tim nezaštićeni.

"Većina pacijenata kojima zaista treba naša pomoć su korektni, a probleme uglavnom prave oni koji dođu bez prijeke potrebe i žele da uđu prekoreda", kazao je Hočko.

Samo tokom prošle sedmice prijavljeni su nasrtaji na zdravstvene radnike u Novom Gradu, Starom Gradu te Ilijašu.