Pluća Zemlje nestaju
315

Protesti u Sarajevu protiv sječe šuma u Brazilu: Ne bude li Amazona, neće biti ni nas

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Grupa aktivista organizacije Fridays for Future protestovala je danas u Sarajevu protiv uništavanja šuma Amazona. Istakli su kako svake 6. sekunde bude uklonjen jedan hektar šume za potrebe mesne industrije.

Predsjednica Udruženja Eva i organizacije Climate Save Bosnia Maida Šabeta kazala je kako je novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro i tokom svoje predizborne kampanje najavio sječu Amazona za potrebe mesne industrije. Akcija se zove "Ne pretvarajte Amazon u hamburger".

"Prema UN-ovim podacima još od prije 10 godina, stanje je sve gore i gore. Na mjestu gdje se posječe šuma sade GMO polja kukuruza i soje - stočne hrane koja se šalje stočarima koji uzgajaju stoku za potrebe mesne industrije. Dodatno smo se zabrinuli što je prije nekoliko dana Evropska komisija potpisala trgovinski sporazum s Južnom Amerikom o smanjenju carinskih tarifa na uvoz ovih namirnica i to nas je potaklo da danas organizujemo protest", kazala je Šabeta.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U nedjelju, 7. jula, u cijelom svijetu će biti realizovana akcija "Crtanje kredom za Amazon", a u BiH će biti upriličena u Tuzli.

"Za sve one koji se pitaju zašto mi u BiH pored naših šuma protestujemo za Amazon, želim reći da su to pluća planete Zemlje i ako se Amazon posječe, onda ni mi nećemo imati ništa od naših šuma. Ako ostanemo bez Amazona, onda nema više ni nas", upozorila je.

Do sada je u Sarajevu održano pet akcija "Fridays for Future" koje su bile posvećene ekološkim problemima u BiH, a ovu su odlučili posvetiti gorućem problemu. Blizu 240.000 kvadratnih kilometara južnoameričke džungle nestalo je od 2000. do 2010. godine, što je teritorija veličine Velike Britanije.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Amazonska šuma smatra se jednim od najvažnijih prirodnih odbrana planete od globalnog zagrijavanja zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ogromne količine ugljendioksida.

Dolaskom Jaira Bolsonaroa na vlast drastično je povećana sječa šume. Samo u junu ove godine posječeno je 88 posto više nego za isti mjesec prošle godine.