BiH
2

Protesti ispred zgrade Parlamenta BiH: Prijedlog zakona o JMB je štetan za BiH

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH jučer je jednoglasno usvojilo Prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji se danas našao na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Istovremeno, grupa građana okupila se ispred zgrade Parlamenta negodujući zbog Prijedloga navedenog zakona.

Kako su nam kazali, usvojeni Prijedlog zakona o JMB je štetan po BiH, građane ove države, a najviše po bebe koje će biti razvrstavane po entitetskim linijama. Prema predloženom zakonu, Federacija BiH imat će pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje.

Uoči početka sjednice Parlamenta BiH, Nihad Aličković iz Antidejton grupe tražio je prisustvovanje sjednici kako bi zastupnicima pročitao pismo u kojem oštro kritikuje navedeni Prijedlog zakona.

"Građani ove zemlje ne žele takav zakon jer on nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda, koju vi već godinama ignorišete, a neki se čak ponašaju protivustavno i kažnjivo", kazao je Aličković zahtijevajući da zakon o JMB bude isključivo na državnom nivou, a ne na nivou entiteta i Distrikta Brčko.

Među okupljenim demonstrantima je i Bronagh Ćatibušić iz irskog grada Dundalka, koja je na proteste došla sa svojom djecom i suprugom Mirzom. Kako je kazala za naš portal, u toku protesta za JMB oni su u Irskoj vršili pritisak i upoznali tamošnju vladu o dešavanjima u Sarajevu i zahtjevima građana.

"Stajali smo ispred zgrade Parlamenta i Vlade Irske. Našim političarima smo objasnili da međunardna zajednica samo pregovara sa političarima iz BiH, ali ne znaju šta građani ove zemlje hoće", kazala je Bronagh.

Što se samog dnevnog reda sjednice tiče, osim Prijedloga zakona o JMB, u dnevni red uvršteno je razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH. Na dnevnom redu se nalazi i zahtjev poslanika Kluba SDP-a BiH i SBB-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom.

Već u diskusiji o dnevnom redu moglo se nagovijestiti da su SDA i SBiH protiv navedenog drevnog reda.

Zastupnik Beriz Belkić iz SBiH zatražio je skidanje tačaka koje se odnose na državljanstvo, prebivalište i boravište građana BiH, državljanstvo i putne isprave.

Šefik Džaferović iz SDA je kazao da, ukoliko ovi prijedlozi zakoni danas budu usvojeni, neće se smatrati odgovornim za posljedice koje bi mogle nastupiti.

"Jutros u 8:30 smo dobili materijale za današnju sjednicu i ja nisam spreman da odgovorim na ovu vrstu zahtjeva. Ovo je vrlo neozbiljno i neodgovorno, jer se radi o veoma važnom setu zakona. Na vrijeme sam upozorio da se ovo ne radi", kazao je Džaferović.

Dvojica zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Milorad Živković iz SNSDa- i Božo Ljubić zatražili su usvajanje dnevnog reda i navedenih zakona.