BiH
0

Džaferović: Zakon o JMB je udovoljavanje zahtjevima političara iz RS

FENA
Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Prijedlogom ovog zakona registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom, što praktično znači da ima devet registracionih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to tri u Republici Srpskoj, jedno u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Također je definirano da jedinstveni matični brojevi izdani po dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je, tokom diskusije, kazao da će poslanici te stranke glasati protiv predloženog zakona.

Po njegovim riječima, ovo je udovoljavanje zahtjevima političara iz RS-a.

"Cijela današnja sjednica je zapravo udovoljavanje tim zahtjevima, pa i sam način glasanja danas, koji je atipičan u odnosu na sve druge sjednice, da se što prije ove tačke koje odgovaraju RS-u završe i da se zna koji je rezultat, ukazuje na ovaj zaključak", kazao je Džaferović.

Ovakva rješenja, dodao je, mi smo mogli imati kad je matični broj u pitanju, prije godinu dana.

"Ovo što danas imamo, što je predloženo, je zapravo osim implementacije presude Ustavnog suda, udovoljavanje zahtjevu iz RS-a da se registracijska područja uvedu u entitetske linije. To je nešto što Ustavni sud od nas nije tražio", kazao je Džaferović.

Replicirao mu je poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović koji je rekao da, kad je u pitanju teza o udovoljavanju zahtjevima bilo kome, ona je jednako tačna kao što je tačna i izjava da „jedinstveni matični broj smo riješili na entitetskom nivou, a ne na državnom i da je pogrešno to što nema državnog zakona“.

"Dakle na istom je nivou tačnosti. Mi upravo danas usvajamo državni zakon koji je i Ustavni sud rekao da je jedini koji može definirati matični broj. Ne postoji entitetski matični broj, kantonalni matični broj, općinski, nego da postoji matični broj građana u BiH",- kazao je Magazinović.

"Nećete impresionirati nas iz RS-a pričom da smo mi pobijedili, da smo dobili ono što smo tražili, jer ta priča već dugo traje. Mi tražimo samo da se ispoštuje Ustav", kazao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da nije bilo nužno mijenjati postojeći način kako su bila određena registraciona područja.

"Mislim da prijedlogom zakona o JMB, kao i ranije usvojenim ostalim zakonima koji čine paket sistemskih zakona identifikacionih dokumenata, smo napravli veliki korak u integraciji BiH. Veliki korak u integraciji BiH, ali BiH kao moderne evropske države koja uvažava vlastitu političko-ustavnu strukturu i funkcioniranje države temelji na funkcijama različitih nivoa vlasti koja je uspostavljena organizacijom države", kazao je poslanik SDP-a BiH Anto Domazet.

Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić je kazao da je suvišno govoriti o razlozima za hitno donošenje ovog zakona „jer cjelokupna bh. javnost se već nekoliko godina zabavlja ovim pitanjem“.

"Vjerujem da ste svi vi u proteklih, posebno nekoliko mjeseci, bili izloženi čitavom nizu pitanja dobronamjernih građana, naših birača, onih za koje se mi ovdje borimo, koji su nas pitali 'de nam recite u čemu je fol', jer ljudi nisu skontali u čemu je fol, u čemu je problem, šta je to zbog čega mi ne možemo toliko dugo donijeti, neko reče danas, jedan uistinu tehnički zakon", kazao je Lozančić.

Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju data je jednosatna pauza.

Poslanici su prije početka rasprave o četiri prijedloga zakona koje je Vijeće ministara uputilo, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, prihvatili prijedlog kolege Drage Kalabića da se o njima izjašnjavaju odmah po obavljenoj raspravi, a ne kako je uobičajeno na kraju sjednice, nakon što se iscrpi rasprava o svim tačkama dnevnog reda.