BiH
0

Protest Udruženja "BH novinari" protiv novog pravilnika Suda BiH

FENA
Udruženje "BH novinari" uputilo je oštar protest protiv pokušaja Suda BiH da onemogući slobodan pristup informacijama u posjedu ove javne institucije, na način kako je predloženo u "Pravilniku o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom Suda BiH", koji je Sud BiH počeo primjenjivati krajem prošle sedmice.

Iz ovog udruženja podsjećaju da Bosna i Hercegovina ima Zakon o slobodi pristupa informacijama kojim je decidirano propisano da „svaka osoba ima pravo pristupa informacijama u najvećoj mogućoj mjeri sukladno javnom interesu, a javna tijela imaju odgovarajuću obavezu objavljivanja informacija“.

Ograničavanje medija i novinara u pristupu informacijama i uskraćivanje prava propisanih ovim zakonom, kako je određeno navedenim "Pravilnikom Suda BiH", nije ništa drugo do zavođenje najrigidnijeg oblika cenzure na informacije u posjedu ovog suda, smatraju u udruženju.

  • Bilo kakvo kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama nije ništa drugo do zloupotreba Suda BiH, koja je, nažalost, zaživjela u praksi kroz ranije nametnuta ograničenja novinarima i koja se potvrđuje ponovo kroz primjenu ovog pravilnika, saopćeno je iz Udruženja "BH novinari".

Udruženje će se, ukoliko Sud BiH ipak počne primjenjivati ovaj pravilnik, za mišljenje obratiti Ustavnom sudu BiH.