Mrkonjić Grad
0

Protest protiv izgradnje elektrane na izvorima Sane

SRNA
Predstavnici Koalicije za zaštitu Sane danas su sa mještanima Donje Pecke u opštini Mrkonjić Grad organizovali mirne proteste povodom pripremnih radova za izgradnju hidroelektrane na izvorima rijeke Sane u ovom mjestu.

Predstavnik Koalicije Boro Marić tvrdi da je preduzeće "LSB Elektrane" iz Banje Luke, koje je izvođač radova, bez važeće projektne dokumentacije prošle sedmice započelo izgradnju pristupnog puta do izvora Sane, čime je prekršilo Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o uređenju prostora i građenju, te Zakon o koncesijama.

On je rekao Srni da je ovo preduzeće preuzelo koncesiju za ovaj projekat od kompanije "Energy MBA", sa kojom je Vlada Republike Srpske (RS) 2006. godine potpisala ugovor o koncesiji, nakon čega mu je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu, koje je Okružni sud u Banjaluci poništio po tužbi opština Ribnik i Mrkonjić Grad.

"Donesena je nova Studija, iako je ovo područje Prostornim planom RS predviđeno kao dio parka prirode gornjeg toka Sane, koji bi imao strogi režim zaštite. I na tu novu studiju smo uložili žalbu", rekao je Marić.

On kaže da je "i pored niza nepravilnosti koje su učinjene prilikom odobravanja koncesije, investitor nastavio sa radovima, zbog čega je Koalicija prinuđena da se pored pravnih sredstava za očuvanje izvora Sane bori i mirnim protestima, jer nadležne institucije do sada nisu reagovale i spriječile nelegalnu gradnju".

"Imamo dovoljno argumenata da pobijemo tvrdnje koncesionara kako je u pitanju ekološka mini hidroelektrana, koja zadovoljava odredbe protokola iz Kjotoa", rekao je Marić i dodao da je u RS u zadnjih pet godina dodijeljeno ukupno 107 koncesija za izgradnju mini hidroelektrana, a samo je jedna izgrađena i posluje s gubitkom.

On je naglasio da će Koalicija tražiti od Vlade RS da izvrši reviziju dodijeljenih koncesija jer su date nepromišljeno i bez ozbiljnih analiza, te da male hidroelektrane nisu potrebne RS, već da će ponuditi alternativu u razvoju odgovornog i održivog turizma.
"Iako koalicija okuplja nevladine organizacije, naš broj je sve veći i sada je tu preko 30 udruženja. Borbu za sprečavanje zagađenja izvora Sane nastavićemo sve dok to ne spriječimo i imamo podršku svih mještana, a naredne sedmice razgovaraćemo i sa izvođačem radova", najavio je Marić.