Banja Luka
0

Protest "Nevidljivih radnika" pred Konzulatom Slovenije

Sarajevo-x.com
S jednog od ranijih protesta
S jednog od ranijih protesta
Pred Konzulatom Slovenije u Banjoj Luci u četvrtak u 13 sati okupit će se predstavnici "Nevidljivih radnika svijeta" iz BiH i Slovenije, kako bi ukazali na problem oštećenih radnika iz BiH koji su radili ili još uvijek rade u Republici Sloveniji, kao i na neravnopravnost bh. radnika i njihovog položaja u Evropskoj uniji.

Protestu će prethoditi protestna šetnja, a radnike će podržati i udruženja "Geto" i "Oštra nula" iz Banje Luke. Organizatori očekuju prisustvo oko 100 radnika iz Ljubljane, Banje Luke, Cazina i Sarajeva, te podršku članova udruženja i građana Banje Luke. Učesnici će se u podne okupiti na parkingu kod tvrđave Kastel, nakon čega kreću u protestnu šetnju kroz grad pa do zgrade "Ekvator" u kojoj je smješten Konzulat Slovenije.

Prisutni će putem megafona poslati jasne poruke predstavnicima Slovenije, nakon čega se protestna šetnja nastavlja dalje do Narodnog pozorišta RS.

"Nevidljivi radnici" upozoravaju na težak položaj radnika iz BiH u Sloveniji gdje im se, tvrde, uskraćuju prava koja imaju svi ostali radnici u toj zemlji, čime ih se diskriminira. Žale se na manje dnevnice, neplaćen prekovremeni rad, loše uslove prebivanja u radničkim domovima, masovna otpuštanja, progone i male mogućnosti ostvarivanja prava.