Vanredna sjednica
0

Prosvjetni radnici stupaju u štrajk

FENA
Predsjedništvo Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVOONK) BiH donijelo je na današnjoj vanrednoj sjednici odluku o pokretanju generalnog štrajka tog sindikata početkom septembra ove godine.

"Isključivu odgovornost za ovakvu našu odluku snosi izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH, što će javnost prepoznati. Hoćemo da vjerujemo da će Parlament FBiH pokazati socijalnu osjetljivost, pravičnost i da će uvažiti naše zahtjeve. Spremni smo u Parlamentu elaborirati navedeno jer mi smo djelatnost od posebnog javnog interesa, a ne, nikako, potrošnja", saopćeno je iz Sindikata.

SSVOONK BiH ističe da je Predsjedništvo Sindikata na vanrednoj sjednici utvrdilo da je Vlada FBiH jednostrano raskinula sporazum koji je postigla sa SSS-om BiH "jer je uputila u parlamentarnu proceduru neusaglašen prijedlog zakona a da prije toga nije ispoštovala tačku 4. Sporazuma po kojoj je samo nakon potpisivanja aneksa kolektivnih ugovora i sporazuma sa sindikatima svih nivoa to mogla uraditi".

"Nametnula je neustavna rješenja kako skupštinama kantona tako i Parlamentu FBiH i predlaže nemoralna i nekorektna rješenja u kojima će sebe zaštititi u potpunosti, a zaposlenike u obrazovanju svesti na prosjački štap", navodi se.

U saopćenju se ističe da zbog navedenog SVVOONK traži od Parlamenta FBiH da "ne prihvati razmatranje zakona u najnovijem neusaglašenom obliku jer će i zastupnici biti odgovorni za neustavno djelovanje".

"Naš sindikat traži da Parlament FBiH pokaže odgovornost i iz donošenja eventualno bilo kakvog zakona izuzme sve one koji se finansiraju isključivo na kantonu, posebno obrazovanje, i uputi zakonodavnu vlast kantona da, u okviru zakona i kolektivnih pregovaranja, urgentno ostvari dijalog sa sindikatima koji imaju mandat da pregovaraju o svojoj cijeni rada", navode iz SSVOONK-a.