BiH
0

Proslavljen prvi Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta

FENA
U zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu svečano je proslavljen prvi Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, javlja KTA.

To je ujedno bila i proslava uzdignuća Vrhbosanske katoličke teologije, kao najstarije visokoškolske institucije u BiH, na razinu fakulteta koja je započela svečanom euharistijom u sarajevskoj katedrali na blagdan zaštitnika Teologije odnosno Fakulteta sv. Luke evanđeliste, 18. listopada.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća sudjelovali su svi profesori KBF-a u Sarajevu na čelu s prvim dekanom Pavom Jurišićem. Uz apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Alessandra D'Errica nazočili su svi biskupi Biskupske konferencije BiH na čelu s predsjednikom i velikim kancelarom KBF-a u Sarajevu kardinalom Vinkom Puljićem, dopredsjednik BK BiH i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, biskup banjolučki Franjo Komarica i pomoćni biskupi vrhbosanski Pero Sudar te biskup dubrovački Želimir Puljić i franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran.

Dekan Jurišić je pozdravio i sve predstavnike vlasti te na osobit način predstavnike Univerziteta u Sarajevu i fakulteta koji djeluju unutar tog sveučilišta kao i predstavnike katoličkih bogoslovnih fakulteta iz Republike Hrvatske i predstavnicu KBF-a u Beču te predstavnika Fakulteta islamskih znanosti i Franjevačke teologije u Sarajevu.

"Uzdignuće naše Teologije na rang bogoslovnog fakulteta iziskuje od nas i dodatni napor u izvršavanju zadaće koja se nalazi pred nama. Svakako će ovaj bogoslovni fakultet stajati i dalje u službi naše metropolije, a i ove mjesne crkve. Neka Duh Sveti koji vodi crkvu kao hijerarhijsko ustrojstvo Kristova tijela gdje svi udovi istoga tijela služe glavi, Kristu Gospodinu. Taj nas Duh ujedinjuje u darovima (karizmama) u zajedništvu služenja", kazao je dekan Jurišić u svom pozdravu.

Dugogodišnji profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji Mato Zovkić pročitao je potom Dekret o uzdignuću Vrhbosanske katoličke teologije na razinu fakulteta koji je izdala Kongregacija za katolički odgoj u Rimu, a potpisao prefekt kardinal Zenon Grocholewski.

Spomenutim dekretom se Teološki studij Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa kanonski uzdiže i proglašava crkvenim fakultetom katoličke teologije koji treba uvrstiti u Sveučilište u Sarajevu.

Također se naglašava da su da crkveni fakulteti namijenjeni općem dobru crkve, da ih cijela crkvena zajednica treba cijeniti kao nešto dragocjeno i da trebaju biti svjesni vlastite važnosti u crkvi i svoga dioništva u ministeriju crkve.

U svojoj prigodnoj riječi kardinal Puljić je najprije podsjetio da je KBF u Sarajevu uspostavljen na temeljima Vrhbosanske katoličke teologije kao najstarije visokoškolske ustanove u BiH koja je, zahvaljujući sluzi Božjeg prvom nadbiskupu vrhbosanskom Josipu Stadleru, godine 1890. započelo svoj rad u vezir-gradu Travniku kroz tri godine, da bi 1893 za stalno udomila u novom zadnju u Sarajevu koje je imalo svoju bolnu i burnu povijest kao i cijela BiH i katolička crkva u njoj.

Govoreći o povijesti ove Teologije, kazao je da godine 1944. bila primorana prekinuti sa svojim radom da bi ponovno bila otvorena 1969. godine, a ratne 1992. godine morala je u četverogodišnje izbjeglištvo u okviru dominikanskog samostana u Bolu na otoku Braču.

Rekao je da je ova visokoškolska institucija odgojila i školovala 381 svećenika do 1991. godine nakon čega je započela i teološka formacija laika te je od tada diplomiralo 127 studenata. Istaknuo je da je ova institucija dala oko četrdeset doktora teoloških znanosti i da su od njezinih studenata četvorica postali nadbiskupi, a sedmorica biskupi.

"Ovo učilište ima posebno ulogu na ovim prostorima gdje se ukrštaju civilizacije, kulture i različiti svjetonazori, da odgaja slobodu savjesti i odgovornost osobnog, ljudskog, nacionalnog i vjerskog komuniciranja, vraćajući putem dijaloga povjerenje na mogući suživot i toleranciju", istaknuo je kardinal Puljić zahvaljujući svima koji su pomagali rad ove institucija od otaca isusovaca, Bogoslovije u Đakovu, KBF-a u Zagrebu, a zahvalio je i svima koji su sudjelovali u procesu uzdignuća dekanima i profesorima VKT-a, nunciju D'Erricu, Rektoru Univerziteta u Sarajevu, predstavnicima vlasti i drugima.

Nuncij D'Errico je kao prvi uputio svoju čestitku izražavajući radost što sudjeluje na slavlju proglašenja osnivanja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u krilu sarajevskoga državnog Sveučilišta.

"S točke gledišta Svete Stolice, ovo je dan povijesnoga značenja, ne samo za Fakultet i za Sveučilište, nego također za cijelu Crkvu u Bosni i Hercegovini, zbog različitih razloga. Prije svega, radi se o žuđenom priznanju Svete Stolice kvalitete studija i odgoja, koje je ova vrlo zaslužna Ustanova nudila tolikim mladima kroz desetljeća.

Osobno, već od svoga dolaska u Sarajevo prije tri i pol godine, bio sam vrlo impresioniran ovim Institutom: po kompetenciji zbora nastavnika, ozbiljnosti curriculum-a studija i predmeta formacije, i također po bogatstvu pomagala koje on stavlja na raspolaganje studenata i istraživača", kazao je nuncij D'Errico ističući da osnivanje Fakulteta predstavlja dodatan znak poštivanja sa strane Svete Stolice za pohvalno zauzimanje Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini na odgojnom i kulturnom polju.

Na kraju svečanosti dosadašnji dekan Vrhbosanske katoličke toelogije dr. Zdenko Spajić i dekan KBF-a u Zagrebu dr. Oslić svečano su uručili diplome svršenim studenticama Marini Kobaš i Ivani Matić te svršenom studentu Ivici Baji.

Svečanost su uveličali zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića i Mješoviti zbor studenata laika KBF-a u Sarajevu "Sv. Luka" pod vodstvom prof. Nike Luburića.