BiH
0

FOTO / Propisani dodatni rokovi za verifikaciju devizne štednje

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje s ciljem omogućavanja entitetima i Brčko Distriktu BiH da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje, saopćeno je nakon današnje sjednice.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Donošenjem ovog zakona Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH mogu propisati nove, dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju devizne štednje u trajanju od najmanje dva mjeseca, s tim da će postupak verifikacije biti završen najkasnije do 31.12.2012. godine.

Donošenje ovog zakona u interesu je vlasnika devizne štednje koji su iskazali interes za verificiranje svoje štednje i nakon isticanja ranije definiranih rokova.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovoj zakonodavnoj proceduri.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, dodatno se preciziraju radna mjesta na koja se državni službenici postavljaju i detaljnije reguliraju poslovi rukovodnog karaktera, kao i poslovi rukovodilaca institucija i njihovih zamjenika, čije se imenovanje i status uređuju posebnim zakonom.

Na ovaj način žele se unaprijediti procedure i prevazići nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za statistiku BiH, utvrdilo je Prijedlog amandmana na Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji će Generalni sekretarijat Vijeća ministara uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

Prijedlogom amandmana utvrđeno je da će popis stanovništva u BiH biti održan u periodu od 1. do 15. oktobra 2012. godine, prema stanju na dan 30. septembra 2012. godine u 24:00 sati, što se smatra referentnim datumom popisa.

Vijeće je utvrdilo Prijedlog ovog amandmana, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH produžio amandmansku fazu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH.

Vijeće ministara BiH pokrenulo je inicijativu za provođenje obaveza iz presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Vijeće ministara je sugeriralo Parlamentarnoj skupštini BiH da formira radnu grupu za pripremu materijala za provođenje obaveza iz presude Sejdić i Finci protiv BiH.

Ukoliko Parlamentarna skupština ocijeni potrebnim, Vijeće ministara će delegirati svoje članove u sastav ove radne grupe.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju uspostave CERT-a u Bosni i Hercegovini (CERT – Tim za odgovor na računarske incidente), čime Bosna i Hercegovina slijedi preporuke EU o uspostavi CERT tijela u svim državama članicama, kao i zemljama potencijalnim kandidatima.

Postojanje CERT-a BiH ne isključuje mogućnost kreiranja takvih timova na nižim nivoima vlasti u BiH, što će biti neophodno uspostaviti u budućnosti.

Uspostavom bh. CERT-a, između ostalog, unaprijedit će se imidž Bosne i Hercegovine u poslovnom svijetu.

CERT tim sačinjavaju eksperti koji u slučaju ozbiljnijih problema ili napada na računarsku sigurnost upravljaju i koordiniraju odgovorom na napad, a sve s ciljem zaštite materijalnih dobara i ljudskih života.

Danas u svijetu ima više od 250 organizacija koje koriste naziv ili izvedenicu naziva CERT.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Revidiranu strategiju - Analiza stanja i potreba - prilog uz Strategiju integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini i Akcioni plan provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom Bosne i Hercegovine, koji su rađeni u skladu s relevantnim dokumentom Evropske komisije - inoviranim Smjernicama za integrirano upravljanje granicom na Zapadnom Balkanu.

Ovo je drugi put da se revidira Strategija integriranog upravljanja granicom, nakon što je usvojena 2005. godine, što je obaveza Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Dosljednim provođenjem ove strategije i akcionog plana osigurat će se efikasniji i funkcionalniji sistem upravljanja granicom s ciljem povećanja ukupne sigurnosti u BiH i regionu.