BiH
0

Propao pokušaj imenovanja nove vlade u BPK

FENA
Pokušaj imenovanja nove Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je propao.

Iako je sve bilo spremno za imenovanje mandatara i ministara nove Vlade na čelu sa SDP-om, vanredna sjednica Skupštine BPK-a Goražde prekinuta je zbog različitog tumačenja sporazuma o uspostavi nove skupštinske većine, koju čine SDP, SBB, LDS, BPS i Narodna stranka Radom za boljitak.

Imenovanje nove Vlade blokirala su dva poslanika LDS-a koji su napustili sjednicu uz optužbe SDP-a i drugih koalicionih partnera za nepoštivanje sporazuma, s obzirom na to da vijećnici Općinskog vijeća Goražde na današnjoj sjednici koja je trajala u vrijeme Skupštine, nisu izabrali kandidata LDS-a za predsjedavajućeg ovog tijela što je, tvrde u LDS-u, bio dio dogovora.

"Kako se radi o identičnom odabiru, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Goražde i Vlade mi nećemo učestvovati u radu Skupštine dok se ne ispoštuje dogovor", izričit je poslanik LDS-a u Skupštini BPK-a Goražde Rasim Mujagić.

Nakon prekida sjednice niko od poslanika nije želio komentirati novonastalu situaciju. Datum nastavka sjednice nije određen. Nepovjerenje Vladi BPK-a Goražde koju je predvodila SDA izglasano je 3. decembra, samo pet mjeseci nakon što je 15. juna ove godine na isti način smijenjena i Vlada predvođena SDP-om.