Zakon nije implementiran
1

Pronađeno i identifikovano 70 posto nestalih u BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od procijenjenih oko 30.000 nestalih lica nakon sukoba u BiH, 70 posto je pronađeno i identifikovano, a 8.000 do 10.000 nestalih još nije pronađeno, rečeno je Srni u Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP).

Od početka procesa, ICMP je zaprimio i uspješno analizirao više od 31.329 skeletnih uzoraka koje su dostavili nadležni organi BiH i prikupio 70.720 referentnih uzoraka od porodica nestalih, koji se odnose na 23.394 nestale osobe.

Kao rezultat toga došlo je do 28.296 podudaranja DNK profila, koji se odnose na 13.795 osoba nestalih tokom sukoba u BiH.

Razlika u velikom broju DNK podudaranja i broju identifikovanih uzrokovana je neobično velikim brojem pomiješanih kostiju, koje su pronađene na području BiH, tvrde u ICMP-u.

U komisiji pojašnjavaju da su od vlasti BiH zaprimili skeletne uzorke 2.500 lica, koji su nakon toga genetski profilisani, ali nemaju podudaranja sa više od 9.000 referentnih uzoraka, zaprimljenih dobrovoljno od porodica nestalih.

"Ove slučajeve je moguće naći u mrtvačnicama širom BiH. Više od pet godina ICMP traži od vlasti BiH da riješe ovo pitanje i do danas se ništa nije dogodilo. Važno je da se izvrši pregled tih mrtvačnica kako bi se utvrdilo da li su svi skeletni uzorci uzeti i predati ICMP-u i kako bi se dodatno provjerili podaci o porijeklu uzoraka", precizirali su u ICMP-u.

Međunarodna komisija za nestala lica izrazila je i zabrinutost, jer Zakon o nestalim osobama nije u potpunosti implementiran i verifikacija Centralne evidencije podataka o nestalim osobama nije završena.

"Važno je podsjetiti da ICMP pruža pomoć vladama, te da odgovornost za ovaj proces leži na vlastima BiH. Dakle, naša je briga da li je BiH stvorila održive institucije koje mogu upravljati procesom onoliko dugo koliko je potrebno. Ovo će zahtjevati, među ostalim pitanjima, jak Institut za nestale osobe, puno provođenje Zakona o nestalim i okončanje verifikacije Centralne evidencije nestalih", navode u ICMP-u.

Međunarodna komisija za nestala lica smatra da bi bilo važno za BiH da stvori na nivou BiH forenzički institut, koji postoji u mnogim zemljama.

ICMP se nada da će moći nastaviti pružati tehničku pomoć BiH, te od presudne važnosti smatra "proces ozdravljenja i komemoracija".

"Zbog toga je obilježavanje Međunarodnog dana nestalih tako važno. Važno je da se oda počast onima koji su nestali kao posljedica oružanog sukoba i povredama ljudskih prava, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili nacionalno porijeklo. Teško je predvidjeti kada će čitav proces biti završen, zbog činjenice da je najveći problem nedostatak informacija o grobnicama", zaključili su u ICMP-u.

Međunarodna komisija za nestala lica, uz podršku Regionalne koordinacije porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije, sutra će u Mostaru i Beogradu obilježiti Međunarodni dan nestalih.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Mostaru počeće u 17.30 sati na Španskom trgu.

Pored prigodnog kulturnog programa, predviđeno je obraćanje generalnog direktora ICMP-a Ketrin Bomberger, pomoćnika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihe Đuderije, člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Marka Jurišića, te člana Upravnog odbora Regionalne koordinacije porodica nestalih osoba iz bivše Jugoslavije Zvonimira Kubineka.