Komentari (104)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Obziromda je riječ o arheološkom nalazištu, koje prema preliminarnim podacima datira iz srednjeg vijeka (10. - 16. stoljeće), sa pripadajućom nekropolom stećaka, slobodno možemo govoriti o još jednom faktu u nizu, koji potvrđuje postojanost Crkve bosanske kroz stoljeća, kao i kontinuitet njenog domicilnog i autohtonog naroda Bošnjaka, na području Bosne i Hercegovine. Sigurno treba posvetiti mnogo pažnje ovom prelijepom otkriću. P.S. Samo da ne bude i ovo nalazište posrbljeno..
ma dje ce biti posrbljeno...vidis da su pronasli dzamiju iz desetog stoljeca a mozda i stariju ahihihihihihhihi
@prokleta avlija Satira i sarkazam.. Neki argumenti!?
PRIKAŽI ODGOVORE (17)
Ovaj značajni arheološki lokalitet treba da istražuje obimnija i sveobuhvatnija arheološka skupina. Balkanski narodi kao i svi drugi mali narodi, baš kao mali i zakržljali čovjek, u sebi kriju mnogobrojne komplekse i frustracije uzrokovane malobrojnošću, ekonomskoj nemoći, kulturnoj zaostalosti, ne razvijenoj vjerskoj i demokratskoj toleranciji, pa to kompenziraju mitomanijom, iskrivljivanjem istorije koju prilagođavaju svojim dnevno-političkim potrebama, dokazuju da su najčistiji, najstariji, najbolji a u praksi smo svi skupa na dnu Evrope. Vjerski ideolozi osporavaju postojanje notorne istorijske činjenice i mnogobrojnih dokaza o postojanju crkve Bosanske. To ne treba ni posrbljiivati ni islamizirati, nego sačuvati onako kako jeste, jer bi sve drugo bilo svetogrđe.... Svi u svijetu se bore da te davnašnje arheološke iskopine urede i da na njima zarade posjetom turista a naši bi odmah iznad toga sagradili kakvu mega crkvu ili džamiju.... Glupi smo i auto-destruktivni!
Gledaj sad kad izroni teorija da su ovo srpski drevni grobovi i da su stećci srpski monumenti :D
naziv Bošnjak kao takav je izmišljen 90-ih, i uopće nije bitno kako se danas deklarirali, katolici kao Hrvati, Bošnjaci, Šerpa, Lonac ili šta god, jedino je bitno šta je istina, a to je da katoličke crkve čuvaju ostatke kraljevstva slavnog Bosanskog i da su danas oni jedini uz djelomice pravoslavce, baštinici istinske Bosanske historije, a muslimani, deklarirali se kako bilo su baštinici okupatora Turaka i neeuropske historijski vjere donešene okupatorima, islama...
Naziv Bošnjak se spominje unazad 500 godina, za tvoju informaciju. 90-tih se taj naziv samo ponovo vraća u upotrebu nakon što je bukvalno IZBRISAN i zabranjen za korištenje koncem 19. stoljeća. Ako znaš engleski, evo pročitaj neke korisne informacije o tome: "The earliest attestation to a Bosnian ethnonym emerged with the historical term "Bošnjanin" (Latin: Bosniensis) which denoted the people of the medieval Bosnian kingdom.[30] By the latter half of the 15th century, the suffix -(n)in had been replaced by -ak to create the current form Bošnjak (Bosniak)."
svi bosanski kraljevi i vladari prije Osmanlija bili su kršćani, katolički, pravoslavni ili bogumilski nebitno, bili su KRŠĆANI, Turci su uništili Bosansko kraljevstvo, islamizirali stanovništvo, i oni koji su baštinici Turaka, islama i svega protivnog našoj historiji prije Turaka nemaju pravo se pozivati na bilo kakve crkve ili vladare naše zemlje... zna se da naši kraljevi nisu bili ni Mehmed ni Fatima, nego Tvrtko i Katarina, i zna se tko danas baštini ta imena, ostatci naših kraljeva kao i grobovi su u CRKVAMA a ne u džamijama, i to pretežno u katoličkim, franjevci čuvaju, kako god se deklariraju pravi i jedini baštinici Bosanske historije su katolici i pravoslavci i svi ostali kršćani koji su generacijama u BiH!
Dr.Enver Imamović zna čija je crkva,starobosanska....
Pa dobro,nije sporno da je crkva...pravoslavna,rimokatolička ili starobosanska...Biće da je ovo poslijednje...
za arheoloske pronalaske ne trebaju daleko da idu iz gradova. Mogu se iskopati fabrike koje su postojale tu od ranog 20-og stoljeca a unistene su krajem istog. Postoje cak i zivi svjedoci. Mnoge dzamije su parkiralista danas a mnoge crkve spaljene. Mislim da je pametnije da trazimo ove fabrike da ih otkopamo.
Ajmo balije sada pozurite sa svojim komentarima, o bosanskon crkvi itd. Pa I da je bila bosanska crvka je krscanska, a zna se da je ova na Sokocu Pravoslavna.
hahahha nije nego bogumilska ima svoje ime jer je drugacija od ostalih da su htjeli biti dio ijedne druge bili bi ali nisu tačka
Tefter bega Kuhlina Bismillahirrahmanirrahim Es-Selamu Alejkum braćo Muslimani. Ja, beg bosanski Kuhlin, obećavam Tebi aga Kemalu i svim insanima i hajvanima Vakufskim pravim Vam ahbab biti od sada i do mezara. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle deveram na ovom dunjaluku. Svi Vakufljani koji serbez hode po mojoj baška avliji maloj kao tepsiji kuda ja vladam, mogu šenlučiti i divaniti, gdje god žele zulumariti, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i rahatom, bez ikakvog zuluma i zijana, a šta mi ko da za halal hedijom. Neće im biti od mojih spahija i akindžija belaja, i dokle u mene budu, davat ću im sadake, koliko se može, bez ikakvih haram ujdurmi. Neka mi Allah pomogne i Kuran. Ja Fikret begov kitabdžija pisah ovaj begov akšumluk tefter u mjesecu Radžaba, 15, 585. godine po Hidžri, (na dan) šeste epizode Sulejmana Veličanstvenog.”
Ti si jedno glupo stvorenje koje lične frustracije voli da liječi besmislenim komentarima na klixu... Sažalijevam te, najiskrenije.
Uf, postala sam ista kao ti, moram se promijeniti :)
KO HOCE DA SE FINO DA SE ISMIJE NEKA POGLEDA OVO--- http://www.youtube.com/watch?v=9nv5WrhPNso HAHAHAHAHA,SRPSKA POSLA
pa znate da su srbi i ameriku pronasli a ne kolumbo,taki su ti srbi...ima aforizam...leti srpska ptica na srpskome nebu a ispod njega srpski traktor ore srpsku njivu...nebeski narod nema sta,nos u nebesima...http://www.youtube.com/watch?v=-kEVfZTJUR8
kosovar...sad sam prilicno siguran da si neki tinejdzerski siljokuran :) ....evo ti moj savjet...pocnite kopati po kosovu i albaniji "sigurno" ce te pronaci "staru albansku civilizaciju" ahihihihihihihhihiii ili suprostavite dereticu nekog svog "akademika" a ako ga nemate platite nekog strucnjaka iz svijeta... a da jos nesto...prica se da je tacijev otac ili djed bio pravoslavni pop ili je to dereticeva mitomanija :))))))
kome treba tvoj savjet jesam te nesto pitao,dnk balkanskih naroda je jasan,sjedi turcine da ne otkrijes neku novu planetu :)
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Meni je smesno,a Vas treba da zabrine Vase opste nepoznavanje istorije(ili Historije kako vi kazete) i istorijskih cinjenica.Ja stvarno ne znam sta Vi ucite u skoli?
pa nemamo knjige pune lazi ko vi pa vam se svijet smije kad progovorite hahha
Kako uopšte znaju da je bilo kakva crkva? Možda je birtija kod Jake.
Istorija sve govori..naravno onome ko zna da cita.
Cim sam vidio naslov obradovao sam se sto lijepom vijescu sto komentarima, al uvijek bas uvijek sve je srpsko!