BiH
24

Promoviran priručnik "Unapređenje roditeljstva”: Odgojni stilovi i priprema prvačića za školu

Piše: E. F.
Detalj sa promocije
Detalj sa promocije
S obzirom na to da je polazak djece u školu posebna faza u razvoju djeteta koja predstavlja veliku promjenu kako za dijete tako i za cijelu porodicu, Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" je, s namjerom da pomogne roditeljima prvačića, ali i sve druge djece, priredila priručnik "Unapređenje roditeljstva" čiji je cilj razvijanje i jačanje roditeljskih kompetencija u pripremi djece za polazak u školu, ali i općenito razvijanje i jačanje roditeljskih kompetencija.

Priručnik je prezentiran u Multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo predstavnicima Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS, Prosvjetno-pedagoškog zavoda, te JU Djeca Sarajeva.

Ova kruna sedmogodišnjeg rada na projektu unapređenja roditeljstva koji je do sada realizovan u školama i čija realizacija počinje i u vrtićima ubrzo će biti i u rukama roditelja djece koja pohađaju JU Djeca Sarajeva, ali i druge vrtiće u Sarajevu.

"U okviru projekta planirane su vježbe i radionice za roditelje, a po okončanju istih roditelji će dobiti ove priručnike. Kroz sadržaj priručnika roditelji se mogu upoznati o različitim odgojnim stilovima te načinima na koje mogu potpomoći osamostaljivanje djeteta i njegovu socijalizaciju, odnosno adaptaciju na školsku sredinu", istakao je Senad Alić, direktor Porodičnog savjetovališta.

U priručniku čiji je sadržaj izuzetno koristan posebna pažnja poklonjena je dječijim potrebama i zajedničkom vremenu koje bi roditelji trebali provoditi sa njima.

Također, priručnik “Unapređenje roditeljstva” već je dostupan u elektronskoj formi na web stranici ustanove KJU Porodično savjetovalište.