Odluka vijeća
88

Promjene u izgledu Tuzle: Zabranjene sećije koje su bile ruglo na popularnom Korzu

A. K.
Tapacirani namještaj predstavljalo je ruglo u centru Tuzle (Foto: Facebook)
Tapacirani namještaj predstavljalo je ruglo u centru Tuzle (Foto: Facebook)
Tuzlansko šetalište Korzo u proteklim godinama postalo je prebukirano ljetnim baštama ugostiteljskih objekata, a neadekvatan namještaj počeo je predstavljati ruglo u centru grada. Zbog toga su nadležni promijenili odluku, a ručno izrađene sećije odlaze u prošlost.

Neadekvatni suncobrani i tende te nepropisno izrađen namještaj u proteklom periodu je predstavljao prilično ružnu sliku na tuzlanskom šetalištu Korzo. Zbog toga je Gradsko vijeće Tuzle pristupilo izmjeni Odluke o komunalnom redu.

"Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu nama je intencija bila uspostavljanje reda u strogom centru grada jer smo u prethodnim godinama mogli vidjeti neadekvatan baštanski inventar, koji je postavljen izvan propisa te je predstavljalo i veliki problem za pješake", kaže predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić.

Ona ističe da je izmijenjenom odlukom naloženo da u baštama kafića mogu biti postavljeni samo jednoobrazni suncobrani, slobodnostojeće ili konzolne tende te stolovi i stolice za pojedinačno sjedenje, koje su izrađene isključivo od kovanog željeza, ratana ili PVC-a.

Odluka o komunalnom redu je izmijenjena po inicijativi vijećnika Naše stranke Omera Berbića koji je kazao da nema više sećija na Korzu jer je propisom zabranjen tapacirani namještaj.

Također, izmijenjenim propisom u otvorenim i zatvorenim baštama postavljenim na javnim površinama više nije dozvoljeno postavljanje roštilja, ražnja, šank-pulta, fontane, sanitarnog čvora i slično, osim u izuzetnim slučajevima, uz pribavljeno posebno odobrenje i u određenim terminima.

"Bašte se ne mogu postavljati ispred ulaza u stambene objekte i iste ne smiju onemogućavati ulaz u ostale poslovne prostore i dijelove objekta. Bašte ne smiju prekidati ili sužavati postojeće pješačke koridore, odnosno formirane pješačke površine uz sami objekat, koje se koriste za pristup svim poslovnim prostorima u prizemlju ili pješačke trotoare prema kolskoj saobraćajnici", izmijenjeni je dio Odluke o komunalnom redu.

Također, bašte se ne smiju postavljati na protupožarnim koridorima, čija minimalna širina iznosi tri metra.