Valentin Inzko
0

"Promjene u BiH samo konsenzusom"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU u BiH Valentin Inzko izjavio je da procedura izmjene Ustava BiH nije moguća bez konsenzusa sva tri konstitutivna naroda, a da su sve ostalo priče pred izbore.

"Procedura izmjene Ustava nije moguća bez konsenzusa sva tri naroda, odnosno njihovih političkih predstavnika. Sve ostalo su priče pred izbore. Krajnje je vrijeme da političari prestanu misliti samo na izbore. Stvari se moraju gledati šire i dublje", rekao je Inzko za beogradsku "Politiku".

On je naglasio da uspjeh procesa ne znači samo funkcionalniju državu, nego  i to da će BiH napraviti korak dalje na putu ka EU i da je uvjeren da je to i želja velike većine građana BiH. 

Inzko  je naveo  da je za njega "dobra vijest" to što su se politički lideri iz BiH na pregovorima u Butmiru saglasili  da nastave dijalog i dodao da je važan ishod butmirskog sastanka činjenica da u BiH postoji saglasnost o budućem pridruživanju EU. 

"Svima je jasno da su članstvo u EU i NATO jedini siguran put ka prosperitetnoj budućnosti... Prisustvo najviših zvaničnika EU i SAD ovim razgovorima za mene je pokazatelj jedinstva međunarodne zajednice kada je u pitanju podrška BiH i njenim naporima da krene naprijed u evroatlantske integracije", rekao  je Inzko i dodao da su butmirski pregovori "najviši nivo sastanka posvećen BiH nakon Dejtona". 

On  je dodao  da je za rješenje problema u BiH ključna politička volja za nalaženje kompromisa i poručio da bi "na sljedećim izborima u BiH trebalo dati podršku onima koji se zalažu za dogovor i kompromis". 

"Građani BiH treba jasno da koriste svoja ovlašćenja i kažu šta misle o svojim političarima na sljedećim izborima. Strah od gubitka pozicije je jedino što motiviše ogromnu većinu političara. U tom smislu, i građani imaju bonska ovlašćenja. I oni mogu i moraju da mijenjaju stvari", rekao je visoki predstavnik. 
Inzko  je povodom neslaganja između predstavnika Republike Srpske i Federacije BiH o predloženom  paketu  ustavnih promjena rekao da "neće komentarisati pojedinačne zahtjeve i prijedloge".  

"Svi nešto traže i za nešto se zalažu. Međutim, svako će svoju ideju moći da realizuje isključivo kroz dijalog", dodao  je Inzko.