Suđenje Karadžiću
0

Promatrači UN-a u BiH su bili na udaru bombi

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nekadašnji pripadnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini rekao je u srijedu na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom (ICTY) kako su njega i još nekoliko promatrača zarobili vojnici bosanskih Srba te ih držali kao "živi štit".

Patrick Rechner, bivši vojni promatrač UN-a i svjedok haškog tužiteljstva, rekao je kako je 26. maja 1995. godine zarobljen jer su NATO snage dan ranije počele s bombardiranjem vojnih ciljeva, odnosno skladišta streljiva na Palama, gdje je obavljao dužnost časnika za vezu.

Svjedok tvrdi da su mu pripadnici Vojske RS-a (VRS) ušli u ured i rekli: "Ako vam je stalo do života, vi ćete opozvati napad", nakon čega je zarobljen i svezan pred skladištem. "Jedan potpukovnik mi je prišao i pokazao revolver i rekao da ako ne poginemo od zračnih udara, on će nas ubiti", rekao je svjedok.

Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS-a, haško tužiteljstvo tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995.

U optužnici se navodi da je Karadžić tokom maja i juna 1995. sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se osoblje UN-a uzme za taoce kako bi prisilili NATO da se uzdrži od zračnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Rechner je kazao da su potom odvedeni ispred bunkera koji su prethodno bombardirale NATO-ove snage, te da im je rečeno kako će biti odvedeni "na samo mjesto udara bombi".

"Mene i još jednog promatrača vezali su za gromobran ispred bunkera punog streljiva koji nije pogođen, a trećeg za vrata bunkera. Zatim su došli vojni časnici i vladini dužnosnici, a među njima i Jovan Zametica, Karadžićev savjetnik. Pitao sam ga što se događa, a on mi je rekao: 'Vremena su se promijenila'", prisjetio se svjedok.

Tokom ročišta prikazan je i videosnimak na kojem se promatračima UN-a govori: "Ako poginete, poginut ćete od NATO-ove bombe". Na snimci su, između ostalog, prikazana i dva pripadnika UN-a vezana na mostu. Rechner je rekao da je bio zarobljen do 18. juna 1995. godine.

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavlja se u četvrtak, prenio je Justice Report.