BiH
0

Projekt Papirko: Šporet Zavodu Pazarić, materijal Domu Bjelave

Klix.ba
Papirko je donirao novac skupljen tokom prve faze projekta. Zavodu za zaštitu djece i omladine sa poteškoćama Pazarić kupili su šporet, a predškolskom odjeljenju Dječijeg doma Bjelave materijala za renoviranje kupatila.

Sa štićenicima Zavoda Pazarić održana je radionica i kratka zabava tokom koje su učesnicima dodijeljeni broševi sa Papirko motivom.

Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave donacija je predata u vidu novčanih sredstava u svrhu obnove kupatila.

Projekt recikliranja papira Papirko implementiran je u periodu od februara do augusta 2013. godine. Tokom aktivnosti prikupljanja papira i kreativnih prodajnih radionica u koje su bili uključene osnovne škole Grbavica I, Kovačići, Vladislav Skarić, Isak Samokovlija, Prva osnovna škola Ilidža, Aleksa Šantić, CIFS (Francuska osnovna škola) i El Manar, te uz pomoć učesnika iz nevladinog, vladinog i poslovnog sektora: Sarajevski otvoreni centar, Fondacija Cure, Centar za političke studije, Triglav osiguranje, Sarajevo osiguranje, Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Bingo, Grad Sarajevo uspio skupiti 1026,88 KM pomoći Zavodu Pazarić i Domu Bjelave.

Projekt Papirko u svojim aktivnostima nastoji uključiti i mlade kreativce iz Sarajeva, pa je tako Papirko maskotu izradila Nejra Sinanbašić, a motiv Papirka je na broš prenijela Ines Destanović.

Projekt Papirko realizuje se u koordinaciji dvije organizacije: Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Organizacije za art i vizuelno-komunikacijske vještine Pixel. Projekt se nastavlja i u ovoj školskoj godini, a u toku je nabavka kutija i postavljanje kontejnera u dodatnih petnaest osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. Plan je uključiti i više partnera iz poslovnog sektora, kako bi se osigurala veća pomoć za Zavod Pazarić i Dom Bjelave, a također u cilju podizanju svijesti o društveno odgovornim aktivnostima i među ovim učenicima.