BiH
0

Projekt jačanja kapaciteta za borbu protiv tuberkuloze

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP) Christine McNab potpisali su danas u Sarajevu projektnu dokumentaciju za projekt "Daljnje jačanje Strategije direktnog praćenja kratkrotrajnog terapijskog tretmana (DOTS) u BiH".

Realizacijom projekta bit će olakšan pristup i osigurane kvalitetne usluge u vezi s liječenjem tuberkuloze svim građanima BiH. Ukupan budžet za projekt od 2.715.486 dolara osiguran je iz granta Globalnog fonda za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Kako je pojasnio ministar Nović, cilj ovog projekta je povećanje kapaciteta za borbu protiv tuberkuloze, otkrivanje slučajeva, te osiguranje i ostvarivanje pristupa TB programu za posebno osjetljive skupine.

Također, cilj je i usvajanje nove strategije za zaustavljanje TB-a, te jačanje Strategije direktnog praćenja kratkotrajnog terapijskog tremana u cijeloj BiH.

BiH se još ubraja u zemlje s visokom incidencom tuberkuloze, jer ima više od 49 oboljelih od ove bolesti na 100.000 stanovnika. Ipak, stanje tuberkuloze u našoj zemlji se postepeno poboljšava, zahvaljujući naporima svih koji rade na ovom području, kazao je Nović.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH istaknula je također značaj ovog projekta, posebno za ljude koji treba da se liječe od tuberkuloze, kao i za pomoć vladi u suzbijanju ove bolesti.

McNab je navela da je ovo program vlade, a da UNDP osigurava administrativnu i tehničku pomoć u realizaciji. UNDP je zadužen za upravljanje i implementaciju ovog granta, koji će trajati do septembra 2009.

Ovo je drugi grant koji je BiH odobrio Globalni fond za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije, a prvi grant namijenjen borbi protiv HIV/AIDS-a naša zemlja je dobila 2006. godine i njegova je implementacija u toku.