BiH
28

Projekat revitalizacije Trebevićke žičare na rubu propasti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Projekat revitalizacije Trebevićke žičare doveden je u pitanje jer imovinsko-pravni odnosi na relaciji KJKP GRAS - Kanton Sarajevo - Grad Sarajevo nisu riješeni. Ukoliko se vlasništvo sa GRAS-a ne prenese na Grad Sarajevo, ostat ćemo bez donacije vrijedne 7,5 miliona KM namijenjene za ovaj projekat.
Mujo Fišo, Ivo Komšić i Armin Rustambegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mujo Fišo, Ivo Komšić i Armin Rustambegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Grad ne može ništa uraditi bez kantonalne vlade i ministarstva, bez donatora koji je donirao sredstva za žičaru i švicarske ambasade koja je od početka uključena u revitalizaciju sarajevske žičare. Grad Sarajevo je lider obnove žičare, Grad Sarajevo je dobio donaciju od gospodina Edmonda Offermanna, dobili smo žičaru iz Švicarske koja je dovezena u Sarajevo uz pomoć Oružanih snaga Švicarske i smještena je u Butmiru, ali u ovoj fazi ne možemo nastaviti raditi ništa dok ne riješimo neke ključne stvari koje treba uraditi kantonalna vlada", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić na današnjoj konferenciji za novinare.

Predstavnik donatora Offermanna Armin Rustambegović rekao je kako se hitno moraju riješiti problemi imovinsko-pravnih odnosa (brdska i dolinska stanica nalaze sa na GRAS-ovom zemljištu), načina zatvaranja finansijske konstrukcije (sredstva iz budžeta, kredita ili od privatnog ulagača), te upravljanja žičarom (javno preduzeće ili privatna firma).

"Memorandum o sporazumijevanju koji je potpisan 13.10. prošle godine predviđa rok za završetak pojedinih radova do decembra 2015. godine, do kada su operativna ta sredstva. Do decembra imamo još mnogo da uradimo i naglašavamo hitnost", rekao je Rustambegović.

Predstavnik donatora (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnik donatora (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ukupna vrijednost investicije je 12 miliona KM, a sam Offermann je donirao 60 posto sredstava, odnosno oko 7,5 miliona KM. EUFOR već četiri godine čuva opremu, razmontiranu žičaru, za koju je sada nakon toliko vremena upitno koliko će moći biti iskorištena. Čak nam je i Evropska unija finansirala idejni projekat 2012. godine. Na KS, odnosno Vladi KS je da riješi imovinsko-pravne odnose, a potom da zajedno pronađu način kako da nabave ostatak sredstava kako bi se projekat završio.

"Bez ove donacije projekat je osuđen na propast. Cilj nam je imati operativnu žičaru krajem sljedeće godine", istakao je Rustambegović.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, u čijoj je nadležnosti GRAS, kazao je kako Vlada KS podržava ovaj projekat i da su do sada imali dva sastanka, ali da im treba još vremena jer je Vlada formirana tek u martu.

"Konačnu odluku nismo donijeli, ali donijet ćemo je u skladu sa zakonskim propisima", rekao je Fišo.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Do sada su probijeni mnogi rokovi. Projektni plan ima osam faza, a trenutno se "zapelo" na drugoj fazi, 6. tačka - rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Do kraja ih ima još 35, a rok je do decembra da se maknemo s mrtve tačke i uradimo mnogo posla za koji je sad upitno hoćemo li stići. U suprotnom, izgubit ćemo 7,5 miliona KM, donirana konstrukcija će propasti i Sarajevo zadugo neće dobiti žičaru.