Spremni za život bez štele?
66

Projekat Account sa milion dolara ide u borbu protiv korupcije

Piše: E. G.
Dušanka Majkić, Sead Lisak, Patrick Moon i Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Korupcija je i dalje gorući problem u BiH i bolest koja izjeda bh. društvo, a na institucijama i građanima BiH je da se aktivno uključe u borbu protiv ovog problema, ocijenjeno je danas na konferenciji koja je označila početak formiranja Antikorupcijske mreže u BiH pod nazivom Account.

Cilj Antikorupcijske mreže BiH je da objedini sve institucije, organizacije i pojedince koji se bore protiv korupcije, kako bi zajednički postigli da borba bude sistematična, održiva i s trajnim rezultatima. Kako je rečeno danas, Account će zagovarati primjenu i unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije te provesti javnu kampanju, kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije.

Institucije moraju imati mehanizme za borbu

Povodom formiranja mreže Account prisutnima se obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da će godine koje dolaze pokazati da li smo zaista spremni na borbu protiv korupcije.

“Izvjesno je da bez istinske borbe protiv tog zla, ne samo našeg društva, već i drugih, nećemo moći napradevoti ka euroatlantskom putu, a ni općenito sigurno nećemo napredovati ni kao društvo ni kao država. Ono za šte se mi moramo boriti je sistem koji neće tolerisati ili čak poticati, nego sistem koji će se beskompromisno boriti protiv korupcije. Institucije države moraju imati mehanizme za tu borbu, ali i civilno društvo te mediji. U konačnici ova borba će, prije svega, zavisiti od spremnosti građana ove zemlje da ne prihvate korupciju kao nešto normalno. Stavljam se na raspolaganje toj borbi protiv korupcije, kao građanin i kao član Predsjedništva”, rekao je između ostalog u Komšić u današnjem obraćanju prisutnima.

Pitanje borbe protiv korupcije u BiH ostaje prioritet i za Vladu Sjedinjenih Američkih Država, rekao je ambasador ove zemlje u BiH Patrick Moon. On je istakao i to da se BiH nalazi na 91. mjestu među 183 zemlje kada je u pitanju problem sa korupcijom. To je najlošiji rezultat u poređenju sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

Borba protiv korupcije je prioritet i SAD-a u BiH

“Kroz projekt Account radit ćemo sa svima vama na uspostavi djelotvornijih mreža NVO, koje će se fokusirati na pet tematskih oblasti u kojima, kao što svi znamo, korupcija može direktno utjecati na živote građana, a to su zdravstvo, obrazovanje, privatni sektor, pravosuđe i vladin sektor. Nema sumnje da je korupcija veliki izazov za BiH, kao i u mnogim zemljama Evrope. Korupcija je i za nas u SAD-u također izazov. Korupcija sputava ekonomski rast, odbija investitore, smanjuje broj radnih mjesta, podstiče organizovani kriminal, a može čak stvoriti i prostor za terorizam”, upozorio je Moon.

Kao što su iz međunarodne zajednice i do sada nekoliko puta upozorili, Moon je danas ponovio da vlast u BiH mora osigurati dovoljno sredstava za rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kako bi ona mogla raditi u punom kapacitetu.

Moon je upozorio da vlast u BiH mora osigurati transparentnost i korektnost u procesu javnih nabavki, kao i to da finansiranje političkih stranaka također treba biti transparentnije. “Političke stranke ne smiju uzimati iz javnih fondova ili budžeta za stranačke aktivnosti, ta sredstva treba koristiti za otvaranje novih radnih mjesta, bolje obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, naglasio je Moon.

Gori nam pod nogama, a nadležnima se ne žuri

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak je rekao da ima malo razloga za slavlje u BiH s obzirom na to da u proteklom periodu nije gotovo ništa urađeno na suzbijanju korupcije. Lisak je rekao da je bilo uspješnih primjera borbe protiv korupcije, koje su provele nadležne agencije za borbu protiv korupcije, koje provode represivne mjere, ali da su to bile trenutne akcije, a nikako sistemska borba.

“Skoro dvije godine od stupanja na snagu Zakona o Agenciji, imenovano je njeno rukovodstvo. Vijeće ministara je dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije tek 12. jula ove godine, osam mjeseci nakon što je upućen u proceduru”, rekao je Lisak, jasno poručujući da se vlasti nije žurilo da Agencija što prije počne djelovati u punom kapacitetu. To je prouzrokovalo i neprovođenje strategije borbe protiv korupcije, koja je usvojena prije nekoliko godina.

Lisak je podsjetio i na nemar nadležnih, zbog kojih Agencija još uvijek nema uredski prostor, zaposlene, niti druga sredstva za rad, ali podsjetio i na to da su stvari krenule s mrtve tačke te da je Agencija dobila i konkretnu podršku, a ne samo deklarativnu. Vrijednost projekta Account je više od milion američkih dolara i trajat će tri godine.