Valentin Inzko
0

"Progres u BiH nedovoljan, ali ima pozitivnih pokazatelja"

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je danas u Briselu da je uspjeh BiH u ispunjavanju uslova i standarda koje zahtijeva EU neujednačen, da progres nije dovoljan, ali da ipak ima i pozitivnih pokazatelja.

Incko je na sastanku Političko-sigurnosnog komiteta Evropske unije podsjetio ovaj komitet da bi liberalizacija viznog režima za građane BiH bila snažan pozitivan signal iz Brisela prema BiH, javio je dopisnik Srne.

Visoki predstavnik je stalne predstavnike zemalja članica Unije u tom tijelu pri Vijeću EU izvijestio o završenim izborima, o političkoj situaciji nakon izbora, o stadijumu u kojem se BiH nalazi obzirom na evropske i evroatlantske integracije, kao i o tome gdje se zemlja nalazi u pogledu vizne liberalizacije, saznaje Srna od evropskog izvora i od diplomatskog izvora jedne zemlje članice.  

Inzko je rekao da izborni zakon prema kojem je ovaj put postupano, još nije u skladu sa evropskim standardima i zahtijevima Vijeća Evrope. Istaknuta je važnost promjene izbornog zakona. 

Austrijski diplomata je opisao odvijanje izbora, pomenuo nekoliko neregularnosti i izvijestio o preliminarnim rezultatima i ukratko predstavio glavne aktere na sadašnjoj političkoj sceni. 

Izvor iz zemlje članice rekao je Srni da je ton debate o BiH, koja je uslijedila nakon Inzkovog izlaganja, bio nešto optimističniji nego prije izbora. 

"Generalni utisak u evropskim krugovima nakon izbora nije nepovoljan", rekao je Srni diplomata iz jedne od zemalja članica.  
Političko-bezbjednosni komitet na nivou specijalno imenovanih ambasadora bavi se spoljnim i bezbjednosnim pitanjima Evropske unije.