BiH
38

Proglasili učenike generacije, a ni prošlogodišnjim nisu uplatili stipendije

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji Prosvjetno-pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona danas je u BKC-u održana promocija učenika generacije osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona u školskoj 2013/2014. godini.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK osiguralo je prigodne poklone, knjige, i obećalo kako će učenicima generacije biti uplaćene jednokratne stipendije u iznosu od 100 KM. Međutim, poražavajuća je činjenica što ni prošlogodišnji učenici generacije još uvijek nisu dobili obećane jednokratne stipendije.

"Nisu bez naknade ostali samo najbolji učenici, ima i drugih kategorija. Moramo u obzir uzeti okolnosti u kojim živimo. Ja sam došao sa Kolegija Vlade TK na kojem razgovaramo o problemima radnika Aide, a ovdje nagrađujemo učenike koji su budućnost ove zemlje. Nadam se da će oni uskoro dobiti obećane stipendije", kazao je Mirsad Kunić, resorni ministar u Vladi TK.

Za jednokratne stipendije neophodno je izdvojiti 12.000 KM, a Vlada TK, sudeći prema izjavi ministra Kunića, trenutno ne raspolaže tim, prema mišljenju mnogih, mizernim iznosom kako bi nagradila učenike generacije.

Učenici generacije su to stoički podnijeli, nisu dozvolili da im govori zvaničnika pokvare za njih itekako važan i značajan dan. Pred njima su novi izazovi i odluke. Najbolji učenici osnovnih škola već su odabrali srednje škole, dok su učenici srednjih škola odabrali fakultete.

"Želim vam da se nastavite usavršavati i da koračate stazama uspjeha", poručio je "najboljim među najboljima" Nikola Čiča, direktor PPZ TK.