BiH
49

Proglašena pripravnost u Kantonu Sarajevo zbog zagađenog zraka

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Zlatko Petrović proglasio je danas pripravnost u KS budući da je situacija prekomjerne zagađenosti zraka u narednom periodu realno moguća zbog aktuelnih vremenskih prilika i najavljenih temperaturnih inverzija.

Epizoda pripravnost ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštite zdravlja ljudi i imovine. Odluka o njenom ukidanju ili o eventuanom proglašenju sljedeće epizode ovisit će o stanju na terenu, koje se prati kontinuirano. Ovom epizodom nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama Kantona Sarajevo da postupe u skladu sa mjerama koje su propisane u Planu interventnih mjera za Kanton Sarajevo, kao i prema Internim planovima u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Ovom prilikom podsjećamo da su propisane mjere za epizodu pripravnost, između ostalih, da se preporučuje smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večenjih sati za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Također se upućuje apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš. Jedna od mjera je da će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled. Isto tako, napominje se da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i upućuje se poziv da se u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona, Eko telefon na broj 033/ 660-000 ili na telefon Kantonalnog opretivnog štaba civilne zaštite broj 121.

Ova epizoda nalaže da je potrebno da javna komunalna preduzeća Rad i Park, kao i svi ostali subjekti koji rade na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina pojačaju svoje svakodnevne aktivnosti. Stanovništvu Kantona je, također, upućen poziv da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Posljednjom mjerom, u okviru epizode pripravnost, upućuje se poziv svim pravnim osobama, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da preduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija te da po potrebi odgode sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Vlade KS.