Ljudski čin
1.1k

Profesorica Rabija Bosnić iz Sarajeva proglašena humanistkinjom godine u prosvjeti

Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS proglasilo proglasilo je profesoricu pedagogije i psihologije, Rabiju Bosnić humanistkinjom godine u prosvjeti.

Riječ je o jednoj od misija ovog ministarstva kojoj je cilj promocija pozitivnih i humanih vrijednosti učenika, studenata, profesora i svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.

U skladu s tim, nadležno ministarstvo je u mjesecu u kojem se obilježava "Međunarodni dan ljudske solidarnosti", promoviše kultura solidarnosti i dijele ljudske vrijednosti, odlučilo da za humanistu u prosvjeti u 2017. godini proglasi profesoricu pedagogije i psihologije iz Pete gimnazije, Rabiju Bosnić.

Iz ministarstva su naveli da je riječ o ženi koja je dala sopstveni organ za život svog radnog kolege, uz samo jednu želju, da on nastavi živjeti.

Profesorica Rabija je u Petoj gimnaziji dobila plaketu "Stub Pete gimnazije", koju su joj dodijelili njeni učenici, jer su smatrali ovaj njen čin veličanstvenim i ljudskim. Na ovaj način im je poručila da je solidarnost moralna obaveza svakog čovjeka, te kako samo zajedno možemo savladati sve teškoće koje nas u životu pogode.

Učinila je to, kako je i njih do tada učila, tiho i dostojanstveno.

"Profesorica Rabija je bez sumnje humanista godine, prosvjetni radnik koji bi trebao da bude primjer svima nama, te stalni podsjetnik ljudima o značaju zajedništva, o solidarnosti koja povezuje i ujedinjuje ljude", poručio je ministar Elvir Kazazović.

Ona je svojim nesebičnim gestom poručila da se djeca trebaju učiti tome da pomažu drugima u teškim trenucima, da se raduju tuđim uspjesima, a to je jedino moguće ako se pokaže vlastitim primjerom.