BiH
345

Profesorica Edina Bećirević: Ne smijemo umanjivati dokazane zločine protiv čovječnosti i ostale tačke iz optužnice

Piše: Semir Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je Pretresno vijeće Haškog tribunala danas izreklo jedinstvenu kaznu zatvora Radovanu Karadžiću u iznosu od 40 godina zatvora, reakcije javnosti su podijeljene, a naročito jer je sud ocijenio da zločini u Prijedoru i drugih šest općina u BiH koje su bile u prvoj tački optužnice, nemaju karakter genocida. Međutim, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Edina Bećirević u razgovoru za Klix.ba smatra kako je izrečena visina kazne Karadžiću zadovoljavajuća ukoliko znamo standarde Vijeća koje je donosilo presudu.

"Ne trebamo biti razočarani ovom presudom. Naravno da smo priželjkivali da Karadžiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora i da bude osuđen i za zločin genocida u Prijedoru i ostalih šest općina 1992. godine. Sudsko vijeće u slučaju Karadžića ima visoke standarde za dokazivanje genocidne namjere, i to je bilo poznato", istakla je profesorica Bećirević.

Ipak, ustanovljeno je da je Karadžić direktno odgovoran za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.

"Ne smijemo umanjivati važnost zločina protiv čovječnosti i ostale tačke koje su dokazane. Težina i namjera izvršenja tih djela se od zločina genocida razlikuju samo u nijansama interpretacije Konvencije o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida", smatra Bećirević.

Još prije izricanja presude Karadžiću mnogi su upućivali na propuste u procesu formiranja optužnice, odnosno neuvrštavanja masovne grobnice Tomašica, kod Prijedora u konačnu optužnicu, što je vjerovatno utjecalo na konačnu kvalifikaciju zločina u Prijedoru i okolini.

"Vjerujem da će se Tužilaštvo žaliti na ovu tačku 1, te da će se u žalbenom dokazu uvrstiti i dokazi iz masovne grobnice Tomašica. Ostaje otvorena mogućnost da će u žalbenom postupku i ova tačka biti dokazana", zaključuje profesorica Bećirević.