BiH
0

Produžena važnost Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS do oktobra 2019.

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Faruk Bešlić potpisali su danas Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, i time produžili period primjene ovog ugovora do oktobra 2019. godine.

"Tokom naših pregovora usaglasili smo se da sadržaj ovog ugovora bude identičan i da trebamo izmijeniti samo period njegove primjene", naglasio je premijer Konaković i iskazao zahvalnost predstavnicima ovog sindikata na izuzetnom socijalnom dijalogu koji imaju s ovom Vladom.

Ovom prilikom, premijer Konaković je uputio i iskrenu čestitku svim prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo na dan obilježavanja međunarodnog Dana učitelja te najavio da će već u novembru krenuti dogovori oko utvrđivanja nekih izmjena u koeficijentima za plate u obrazovanju, čime bi se uposlenicima u ovoj temeljnoj društvenoj djelatnosti dao veći značaj nego što ga u ovom momentu imaju. Predsjednik Bešlić je nakon potpisivanja također istakao izuzetno dobru saradnju sa aktuelnom Vladom.

"Ovu konstataciju mogu odgovorno potvrditi, jer se na mjestu prvog čovjeka ovog Sindikata nalazim već pet ili šest mandata prethodnih kantonalnih vlada“, naglasio je Bešlić.

Današnjem potpisivanju su prisustvovali i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović te članovi pregovaračkog tima ovog sindikata i prvi saradnici predsjednika Bešlića.